De Britse premier Theresa May heeft zondag beloofd haar Brexit-deal uiterlijk op 12 maart in stemming te brengen in het Britse Lagerhuis. Oorspronkelijk zou dat komende woensdag gebeuren.

May beklemtoonde eerder op zondag dat haar poging om een acceptabele Brexit-deal voor elkaar te krijgen in een slotfase verkeert. Ze waarschuwde partijgenoten dat de Brexit niet in het zicht van de haven mag stranden.

De Britse premier is aanwezig op de eerste top van de EU en de Arabische Liga in het Egyptische Sharm El Sheikh. Daar wordt over onderlinge samenwerking en migratie gesproken, maar ook de Brexit is onderwerp van gesprek.

May probeert in overleg met de andere EU-leiders wijzigingen aan haar Brexit-deal aan te brengen. Ze overlegt zondag met EU-president Donald Tusk.

De overeenkomst is eerder weggestemd door het Lagerhuis. May houdt sindsdien vol dat ze met wat wijzigingen in de tekst, in het stuk over wat er met het Britse Noord-Ierland na de Brexit moet gebeuren, alsnog een meerderheid in het Lagerhuis over de streep zal trekken.

Het probleem is echter dat de EU de oorspronkelijke overeenkomst niet wil veranderen. Minister Michael Gove zei zondag wel dat May "vooruitgang boekt bij het veranderen van de deal".

Waarom Noord-Ierland een probleem is bij onderhandelingen Brexit
60
Waarom Noord-Ierland een probleem is bij onderhandelingen Brexit

Aanvullende verklaring biedt mogelijk uitkomst

Drie van Mays ministers hebben in de The Daily Mail gezegd dat ze hoe dan ook een "rampzalige" 'no deal-Brexit' willen verhinderen.

De drie, Greg Clark, David Gauke en Amber Rudd, eisen dat May de Brexit uitstelt, als er komende week geen doorbraak is bereikt.

In Britse media wordt als mogelijke oplossing een soort inlegvel genoemd, een toegevoegde verklaring.

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Coveney, zei zondag nog dat de gemaakte deal niet kan worden veranderd. "Maar we kunnen er wel garanties en verduidelijkingen aan toevoegen", aldus Coveney.

Ierse grens blijft breekpunt

Voorstanders van de Brexit vinden de huidige deal onaanvaardbaar, omdat die Noord-Ierland voor onbepaalde tijd een andere status geeft dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Bovendien houdt dit het land 'gevangen' in een douane-unie met de EU.

Dat zou gelden zolang het grootste struikelblok niet is weggenomen: de grens tussen het EU-land Ierland en het Britse noorden van het eiland.