Overleg over de patstelling rond het Brexit-akkoord tussen de Britse premier Theresa May en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft woensdag niet tot een doorbraak geleid.

Wel laten zij in een gezamenlijke verklaring weten in Brussel een "constructief gesprek" over de Brexit te hebben gehad.

Ook hebben zij afgesproken om de opties van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op een "positieve manier te blijven verkennen".

Het voornaamste probleem is de backstop, de regeling die een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland na het Britse vertrek moet voorkomen. Het Britse parlement steunt het terugtrekkingsakkoord niet als er geen eindtijd aan de backstop wordt gekoppeld.

Bespreking over welke garanties gegeven kunnen worden

May en Juncker bespraken welke bindende garanties er kunnen worden gegeven om te onderstrepen dat de backstop van tijdelijke aard is. Beiden bevestigden opnieuw geen harde grens te willen. Een van de mogelijkheden is om de politieke verklaring die bij het akkoord hoort aan te passen of te wijzigen.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse minister Stephen Barclay gaan hiermee aan de slag.

Juncker en May begonnen op 7 februari met nieuwe gesprekken om de Brexit-impasse te doorbreken. Zij hebben afgesproken om voor het einde van februari opnieuw met elkaar te praten.