Drie leden van de Britse Conservatieve Partij hebben zich afgescheiden van hun partij. Heidi Allen, Anna Soubry en Sarah Wollaston hebben zich aangesloten bij de acht oud-leden van de Labourpartij die maandag en dinsdag uit hun partij stapten. De drie zijn het niet meer eens met de koers van hun eigen partij.

"We kunnen niet langer deel blijven uitmaken van een partij wier beleid en prioriteiten zo in de greep zijn van de ERG (rechtervleugel van de Conservatieve Partij, red.) en de Democratic Unionist Party (Noord-Ierse partij die gedoogsteun verleent, red.)", schrijven de drie.

Volgens een brief die de drie parlementsleden deelden op Twitter heeft de naderende Brexit bij de Conservatieve Partij tot een verschuiving naar rechts geleid. "De Brexit heeft de Conservatieve Partij een nieuwe definitie gegeven", stelt het trio. "Alle pogingen om de partij te moderniseren zijn in de wind geslagen. De partij heeft gefaald om op te staan tegen de ERG."

De Britse premier Theresa May reageerde teleurgesteld op het nieuws. Volgens haar heeft de Brexit geleid tot meningsverschillen binnen haar partij en wist iedereen van tevoren dat de Britse uittreding uit de EU niet makkelijk zou zijn. "Maar ik ben ervan overtuigd dat de Conservatieve Partij onder mijn leiding altijd de gematigde en patriottische politiek biedt die het volk verdient."

Eerder deze week stapten al acht Labour-parlementsleden op

De drie parlementsleden voegen zich bij The Independent Group die eerder deze week in het leven werd geroepen door acht Labour-parlementariërs.

Dinsdag besloot Joan Ryan als achtste lid van Labour om uit de partij te stappen. Een van de belangrijkste redenen is de Brexit-koers van leider Jeremy Corbyn. Daarnaast zou er binnen de partij sprake zijn van intimidatie en pesterij. Een derde punt voor de opstappers is antisemitisme binnen de partij.

De elf leden vormen nog geen politieke partij en hebben ook geen aparte leider. De groep staat voor centristische politiek en pleit voor een tweede Brexit-referendum.