Een chaotische Brexit zou niet alleen de Britse, maar ook de Europese economie een flinke schok opleveren, zegt vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank in de Franse krant Le Monde.

De Europese financiële sector is volgens De Guindos goed voorbereid op de Brexit, maar dan moet er wel een terugtredingsakkoord worden getekend.

Lukt dat niet, dan zou zo'n chaotische Brexit volgens ECB-vicepresident De Guindos een "significante schok" voor de Europese economie zijn.

Het terugtredingsakkoord waarover de Britse regering en de Europese Unie ruim anderhalf jaar hebben overlegd, zit momenteel vast in het Britse Lagerhuis.

Patstelling in het Britse parlement

Hoewel premier Theresa May achter de deal stond, is er geen meerderheid voor te vinden in het Britse parlement. De Britse premier probeert nu te heronderhandelen, maar de kans lijkt klein dat de Europese Unie daarin meegaat.

De Europese Commissie herhaalde dinsdag wederom het standpunt dat er niet opnieuw onderhandeld wordt. Woensdag gaat de Britse premier weer op bezoek bij Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

Uitstel of chaos

Volgens de huidige planning vertrekken de Britten 30 maart middernacht (Nederlandse tijd) uit de Europese Unie.

De kans is aanwezig dat de resterende 27 EU-lidstaten instemmen met uitstel van de Brexit, hoewel daar wel unaniem over besloten moet worden. Komt er geen deal en ook geen uitstel, dan 'crasht' het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder afspraken.