Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft 10 procent extra budget nodig vanwege de financiële instellingen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland verhuizen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder aan NU.nl, nadat AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven dit vertelde aan Bloomberg.

Omgerekend gaat het waarschijnlijk om ongeveer 10 miljoen euro. De AFM heeft nu een begroting van ongeveer 100 miljoen euro. Het extra budget is nodig voor investeringen in IT en het aannemen van nieuwe mensen.

Zonder een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie heeft de toezichthouder nog meer geld nodig, aldus Van Vroonhoven.

Dertig tot vijftig financiële instellingen naar Nederland

Zo'n dertig tot vijftig financiële instellingen hebben een vergunning aangevraagd bij de AFM vanwege het Britse vertrek uit de Europese Unie. In oktober vorig jaar zei de AFM 150 gesprekken te hebben gevoerd met partijen die belangstelling hebben.

Toen zei Van Vroonhoven ervan uit te gaan dat 30 tot 40 procent van de Europese handel in financiële instrumenten zich in Nederland zou vestigen.

Naast de financiële instellingen verhuist de Europese medicijnenwaakhond EMA naar Amsterdam. Ook de BBC zou overwegen om een Europees hoofdkantoor in de hoofdstad te vestigen om ervoor te zorgen dat de omroep in de Europese Unie kan blijven uitzenden.