De Britse premier Theresa May heeft donderdagavond een pijnlijke nederlaag geleden in het Lagerhuis. Parlementariërs stemden tegen een motie waarin ze werden opgeroepen "de Brexit-benadering die deze regering heeft gekozen te steunen".

Uiteindelijk stemden 303 van de Britse parlementariërs tegen de motie, tegenover 258 stemmen vóór de motie; een verschil van 45 stemmen.

De motie heeft geen directe consequenties voor de Brexit-onderhandelingen van de Britse premier, omdat het slechts om een zogeheten 'steunmotie' gaat. Wel laat het weer eens zien hoe verdeeld de Britse politiek is over de Brexit.

Eind januari stemde het Lagerhuis tegen het Brexit-akkoord waar de Britse regering en de Europese Unie anderhalf jaar over onderhandeld hadden.

Sinds die stemming proberen de Britten het scheidingsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU aan te passen, om deze alsnog door het Lagerhuis te kunnen krijgen. De onderhandelaars namens de EU hebben deze pogingen meermaals afgewezen.

'Brexiteers' onthouden zich van stemming

De 'Brexiteer'-vleugel van de Conservatieve Partij bleef weg bij de stemming. De groep conservatieven zag de motie als een uitsluiting van een Brexit zonder deal. Meerdere ministers ontkenden dit voor de stemming en wezen naar een verslechtering van de Britse onderhandelingspositie in Brussel als de motie werd afgewezen.

Oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labourpartij riep de Britse premier, die niet bij de stemming aanwezig was, op om naar het Lagerhuis te komen en "toe te geven dat haar Brexit-strategie heeft gefaald".

Geen schot in de onderhandelingen

Maandag was er een nieuwe ronde Brexit-onderhandelingen tussen EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse Brexit-minister Stephen Barclay, maar die leverden niets op.

De Britten willen de zogeheten 'backstop'-regeling aanpassen, de noodoplossing die ervoor moet zorgen dat er nooit een harde grens terugkeert op het Ierse eiland. Alle pogingen die de Britten hiertoe ondernomen hebben zijn echter afgeschoten door Brussel.

Pogingen om onder meer een tijdslimiet aan de backstop te verbinden of de Britten het recht te geven om eenzijdig uit de backstop te stappen, werden afgewezen door Barnier. Hierdoor zou er volgens de EU ooit weer een harde grens kunnen verschijnen op het Ierse eiland.