Automaker Ford heeft woensdag tegen de Britse BBC gezegd dat een Brexit zonder deal rampzalig is voor de productie die het merk in het Verenigd Koninkrijk heeft.

Ford doet "wat noodzakelijk is" om het "concurrentievermogen van het bedrijf" te beschermen, zegt de fabrikant tegen de BBC in een reactie op eerdere berichtgeving. Zo zou de autoproducent op zoek zijn naar andere productielocaties buiten het Verenigd Koninkrijk.

Het bedrijf stelt al lang voor een 'harde' Brexit gewaarschuwd te hebben. "Zo'n situatie zou catastrofaal zijn voor de auto-industrie van het VK en de Ford-productie in het land", aldus een officiële verklaring.

Ford is een grote speler in de Britse markt, met twee fabrieken waar zo'n dertienduizend mensen in dienst zijn. Voor het automerk staat het VK op de derde plek van de belangrijkste wereldwijde markten.

Vrees voor kostenpost 'no deal-Brexit'

In januari maakte Ford al bekend te vrezen voor een kostenpost van ongeveer 705 miljoen euro bij een 'no deal-Brexit'. Dit komt door handelstarieven die dan moeten worden betaald aan de mondiale handelsorganisatie WTO.

Ook belemmeringen bij de landsgrenzen spelen een rol, naast extra kosten van internationale productieketens.