De Britse regering wil Europese vrachtwagenchauffeurs zonder vergunning in het Verenigd Koninkrijk toelaten als er geen Brexit-deal komt. Het Verenigd Koninkrijk hoopt daarvoor in ruil een vergelijkbare flexibele houding van de Europese Unie te krijgen, zo liet de regering dinsdag weten aan het Britse parlement.

De logistieke industrie maakt zich zorgen over een chaotische 'no deal-Brexit', omdat bestuurders dan niet de oversteek naar het VK mogen maken, tenzij ze een vergunning hebben. Die vergunningen zijn schaars.

Daarom wil de Britse regering een uitzondering maken voor chauffeurs uit EU-landen. Zo komen de leveringsketens niet in gevaar na 29 maart, de datum dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

"Het Verenigd Koninkrijk moet er zeker van zijn dat buitenlandse producten kunnen worden geïmporteerd en dat Britse producten kunnen worden geëxporteerd zoals gewoonlijk", schreef de regering aan het parlement.

De vrachtwagenindustrie vervoert jaarlijks voor zo'n 420 miljard pond (ruim 476 miljard euro) aan goederen tussen het VK en de rest van Europa. Meer dan 80 procent daarvan wordt door EU-vrachtwagens vervoerd.