De Europese Unie heeft volgens zakenkrant Financial Times meerdere luchtvaartondernemingen gewaarschuwd vanwege hun aandeelhoudersstructuur. Mocht het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de EU stappen, dan kunnen ondernemingen die niet in Europese handen zijn hun volledige vliegrechten verliezen.

Brussel geeft ondernemingen als Ryanair en IAG, die onder meer luchtvaartmaatschappijen als British Airways en Iberia bezit, nu zeven maanden de tijd om voor minstens 50 procent in Europese handen te vallen.

Hierdoor kunnen de ondernemingen mogelijk geforceerd worden om aandelen die in handen zijn van investeerders van buiten de EU in de verkoop te doen. Volgens FT kan de beslissing van de EU voor problemen zorgen bij IAG. De Britse zakenkrant schrijft dat momenteel ongeveer 25 procent van de IAG-aandelen in handen is van investeerders uit de EU.

Een zogeheten 'no deal-Brexit' kan voor veel problemen zorgen in de luchtvaart, omdat het Verenigd Koninkrijk dan niet meer onder Europese regelgeving valt. Daarmee zouden maatschappijen bijvoorbeeld het recht verliezen om boven EU-gebied te vliegen.