De EU zal niet nog eens met het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over de zogenoemde backstop, een regeling voor de Ierse grens. "De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is een Europese grens en een prioriteit voor ons", zei voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie woensdag in het Europees Parlement.

Juncker zei ook in nauw contact te blijven met de Britse premier Theresa May.

Een van de pijnpunten is de onder Brexiteers onpopulaire backstop, die moet garanderen dat er geen harde grens terugkeert tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland.

Als tijdens de transitieperiode die volgt op de Brexit geen andere manier wordt gevonden om de grens open te houden, blijft het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde tijd deel uitmaken van een douane-unie met de EU. Londen kan dan niet eenzijdig uit die regeling stappen.

Het Britse parlement stemde dinsdagavond met 317 tegen 301 stemmen voor een door May gesteunde motie waarin stond dat er "alternatieve regelingen" moet worden gevonden voor dat noodplan. De tijd dringt, want het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie op 29 maart.

"We weten dat het Lagerhuis tegen veel dingen is. Tegen een 'no deal-Brexit', tegen een backstop. Maar we weten nog steeds niet waar ze vóór zijn", zei Juncker verwijzend naar het debat en de stemmingen in het Britse parlement op dinsdag

"We hebben die garantie nodig, ook als we het niet gebruiken. Geen enkel vangnet is echt veilig als je het op elk moment kunt verwijderen", aldus de EC-voorzitter. De EU moet "kalm, verenigd en vastbesloten" blijven, zei hij.

"De premier is er duidelijk over geweest dat dit geen makkelijk proces zal worden en dat er aan de kant van de EU schroom zal zijn om de onderhandelingen over de uittreding te heropenen", reageerde een woordvoerder van May.

'Ze willen ons van alles de schuld geven'

Michel Barnier, de Brexitonderhandelaar namens de EU, wees erop dat de backstop niet een onbuigzaam "dogmatisch iets" is, maar een "oplossing voor de problemen die de Brexit veroorzaakt".

Hij zei dat de EU altijd mét het Verenigd Koninkrijk heeft gewerkt, nooit tegen. "Daarom vind ik het moeilijk te aanvaarden dat ze ons nu van alles de schuld willen geven", zei hij over Britse politici. "Maar wij zullen niets aanvaarden wat de toekomst van de EU in gevaar brengt."

Waarom Noord-Ierland een probleem is bij onderhandelingen Brexit
60
Waarom Noord-Ierland een probleem is bij onderhandelingen Brexit

'Er komt geen EU-noodtop'

Eerder op woensdag zeiden ook de Ierse premier Leo Varadkar en een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat het Europese blok niet van plan is weer aan te schuiven aan de onderhandelingstafel.

Varadkar zei bovendien tegen het Ierse parlement dat er geen plannen zijn om een EU-noodtop te organiseren om over de Britse wensen te spreken.

De Ierse regering liet weten geen haalbare alternatieven te zien voor de backstop. Andere mogelijkheden zouden al zijn onderzocht en afgevallen.

De Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) riep Londen ondertussen op snel duidelijk te maken wat voor wijzigingen het voor ogen heeft.