Het Europees Parlement gaat niet akkoord met een Brexit-deal zonder de zogeheten Ierse backstop, het noodplan dat een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen.

Het parlement sluit zich hiermee aan bij eerdere uitspraken van de Europese Raad en EU-onderhandelaars. De uitspraak is relevant, omdat ook het Europees Parlement een nieuwe Brexit-deal moet goedkeuren.

Guy Verhofstadt, de voorzitter van de Brexit-stuurgroep in het Europees Parlement, onderstreept dat de deal die er nu ligt wat hem betreft eerlijk is en niet heronderhandeld kan worden.

"Dit geldt met name voor de backstop. Zonder deze verzekering zal het Europees Parlement geen goedkeuring geven aan het terugtredingsakkoord", aldus Verhofstadt.

Er is veel te doen om de backstop

De backstop is een heikel punt in het Brexit-proces. Lang liepen de onderhandelingen tussen de EU en de Britten vast op dit punt.

En toen er eindelijk een deal lag, was de backstop de belangrijkste reden voor de Britse parlementariërs om het akkoord massaal af te keuren.

Backstop moet harde grens voorkomen

Als de Britten uit de Europese Unie stappen, dreigt er weer een harde grens te ontstaan tussen Noord-Ierland (onderdeel van het VK) en Ierland (EU-lidstaat). De EU wil dat koste wat kost voorkomen en heeft de Ierse grens daarom een voorwaarde gemaakt in de onderhandelingen over de vertrekregeling.

De uitkomst van de onderhandelingen is de backstop: een noodoplossing die in werking treedt als er geen betere oplossing wordt bedacht. Treedt de backstop in werking, dan blijven de Britten in de Europese douane-unie.

Dit betekent dat er geen harde grens ontstaat op het Ierse eiland, maar ook dat het VK grotendeels afhankelijk blijft van het Europese handelsbeleid. Het land kan dan geen eigen handelsverdragen sluiten.