Slechts 5.000 van de 25.000 Belgische bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk zijn voorbereid op de Brexit. Dat heeft de Belgische minister van Financiën Alexander de Croo woensdag gezegd. 

Slechts één op de vijf Belgische bedrijven heeft een uniek identificatienummer (EORI-nummer) aangevraagd. Dit nummer is nodig om te importeren en exporteren.

"Tenzij de Britten in de komende dagen beslissen om van Brexit af te stappen, zullen Belgische bedrijven die met het VK handelen te maken krijgen met douaneverplichtingen", stelt De Croo, "voor veel bedrijven is het al langer dan 25 jaar geleden dat ze hiermee te maken hebben gehad."

Deze week kunnen de 20.000 bedrijven nog geen EORI-nummer een brief in de bus verwachten met een door de douane toegekend EORI-nummer. "Het enige wat bedrijven moeten doen, is laten weten welke persoon gemachtigd is voor de onderneming", stelt De Croo.

Een 'no deal'-Brexit zou verregaande gevolgen hebben voor België, het VK is de vierde belangrijkste handelspartner van de Belgen. Eerder waarschuwde dat een Brexit zonder akkoord het Belgische bedrijfsleven 2,2 miljard euro gaat kosten aan handelstarieven. Daarbij zou het scenario 40.000 banen kosten.