De regering van de Britse premier Theresa May bevecht woensdag een motie van wantrouwen in het Lagerhuis. Die werd ingediend door de oppositie, na het monsterverlies dat haar Brexit-plan dinsdag leed in het parlement.

In het kort
  • Brexit-plan regering-May leed dinsdag monsterverlies in Lagerhuis
  • Oppositiepartij Labour diende motie van wantrouwen in
  • Lagerhuis debatteerde zes uur lang over motie
  • Motie afgewezen met 306 stemmen voor en 325 tegen

(Partij)afkortingen
  • Con.: Conservative Party
  • Lab.: Labour Party
  • SNP: Scottish National Party
  • LibDem: Liberal Democrat Party
  • DUP: Democratic Unionist Party
  • MP: Member of Parliament, Lagerhuislid

Wat er gebeurt als premier May de vertrouwensstemming wint... of verliest
woensdag 16 januari om 20:30
Dit liveblog is nu gesloten. Bedankt voor je aandacht. Uiteraard blijven alle verdere verwikkelen rond de Brexit te volgen op NU.nl. Een fijne avond toegewenst!
woensdag 16 januari om 20:27
De DUP wijst naar de beperkte marge waarmee de motie is verslagen: 7 zetels. DUP-vicevoorzitter Nigel Dodds: "Dit resultaat laat het belang van de gedoogafspraak (tussen de DUP en de Conservatieven, red.) zien. Die berust op het leveren van de Brexit op basis van gedeelde prioriteiten. We verlaten de EU als één natie."
woensdag 16 januari om 20:23
Jeremy Corbyn reageert eveneens. "Voordat er constructieve discussies over de te volgen koers kunnen plaatsvinden, moet de regering allereerst de mogelijkheid van een catastrofale 'no deal'-Brexit en alle chaos die daarop zou volgen van tafel halen."
woensdag 16 januari om 20:21
"Ik ben blij dat dit Huis vanavond zijn vertrouwen in de regering heeft uitgesproken", reageert premier May. "Ik neem deze verantwoordelijkheid niet licht op. Mijn regering zal het werk voortzetten om onze welvaart te vergroten, onze veiligheid te waarborgen en onze unie te versterken. En ja, we zullen ook doorgaan om de plechtige belofte die we aan de mensen van dit land hebben gedaan in te lossen: om het resultaat van het referendum in ere te houden en de Europese Unie te verlaten." 

May kondigt aan in de komende dagen met de verschillende politieke partijen in het parlement te spreken over welke voorwaarden voor de Brexit een meerderheid in het Lagerhuis veilig te stellen. Aankomende maandag (21 januari) keert ze terug naar het Lagerhuis met een alternatief Brexit-plan, aldus May.
woensdag 16 januari om 20:16
306 voor
325 tegen

Er waren 318 stemmen nodig om de motie van wantrouwen te laten passeren. De regering-May blijft in het zadel.
woensdag 16 januari om 20:16
De felheid van de afsluitende toespraak van Michael Gove, en het luidruchtige bijval dat hij kreeg van zijn partijgenoten, is ook zijn rivalen van Labour opgevallen. 

"Ik vermoed dat het vaardige optreden van Gove zojuist meer heeft gedaan om zijn partijleider te ondermijnen dan die van mij. #leiderschapsstrijd", schrijft Labour-MP Steve Reed.
woensdag 16 januari om 20:12
Het is aanzienlijk drukker in het House of Commons dan tijdens het zes uur durende debat dat voorafging aan de stemming. Een aantal MPs moet bij de ingang van de zaal blijven staan door het gebrek aan zitplaatsen op de groene banken.
woensdag 16 januari om 20:10
Premier May zal de uitslag van de vertrouwensstemming met vertrouwen tegemoet zien. Zowel de voorstanders van een harde Brexit uit haar eigen Conservatieve Partij - die haar het leven normaal gesproken aardig zuur maken - als de Noord-Ierse DUP hebben laten weten achter de regering-May te blijven staan. 

Dat is volgens kenners niet te danken daadwerkelijk vertrouwen in May - in december stemde zegde een derde van de Conservatieve MPs het vertrouwen in May als partijleider op - maar aan het schrikbeeld van een Labour-regering.
woensdag 16 januari om 20:06
De eerste parlementariërs sijpelen de plenaire zaal van het Lagerhuis weer binnen, nadat zij hun stemmen hebben uitgebracht.
woensdag 16 januari om 20:04
Het is tijd voor de stemming. De parlementariërs begeven zich naar de stemlobby's. De MPs die 'ja' stemmen slaan rechtsaf, de 'nee's' linksaf.
woensdag 16 januari om 20:04
Op de valreep neemt een grote speler het nog op voor de regering. De Conservatieve partijprominent Michael Gove, minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken en een overtuigd voorstander van de Brexit, neemt oppositieleider Jeremy Corbyn op felle wijze de maat. 

Hij hekelt Corbyns aanwezigheid bij een herdenkingsceremonie in Tunesië in 2014, waar de slachtoffers van een Israëlische luchtaanval in 1985 werden herdacht. Die ceremonie vond plaats in de buurt van gedenktekens voor de daders van de terroristische aanslag op de Olympische Zomerspelen in München in 1972. 

"Corbyn zei dat hij wel aanwezig was, maar niet deelnam. Dat kenmerkt ook zijn opstelling op het gebied van nationale veiligheid", sneerde Gove.
woensdag 16 januari om 19:46
woensdag 16 januari om 19:25
Arlene Foster, leider van de DUP, bevestigt dat haar partij de regering-May woensdagavond zal steunen in de motie van wantrouwen. Ze herhaalt het sentiment dat haar partijgenoot Nigel Dodds eerder op de dag uitsprak tijdens het debat: de DUP heeft er vertrouwen in dat May haar les heeft geleerd.

De steun van de DUP is van politiek levensbelang voor de Britse premier. Met tien zetels in het Lagerhuis voorziet de oerconservatieve protestantse Noord-Ierse partij haar minderheidskabinet van gedoogsteun. In ruil daarvoor maakte de Britse regering in juni 2017 een miljard pond vrij voor verbeteringen aan de Noord-Ierse infrastructuur en andere projecten.
woensdag 16 januari om 19:17
Uit verschillende hoeken wordt woensdag weer geopperd dat er maar één ding in de afgeschoten Brexit-deal van May staat dat ervoor heeft gezorgd dat het voorstel niet voldoende steun kreeg: de zogeheten 'backstop', de transitieperiode rond de Ierse grenskwestie. 

Daar zit voor May de meeste ruimte, zegt Andrew Murrison (Con.), voorzitter van de commissie Noord-Ierse Zaken van het Lagerhuis zei woensdagavond tegen de BBC: "Het is deze backstop waar ze zich op moet richten, de rest is prima in orde."
woensdag 16 januari om 19:07
De Britse krant The Times meldt op basis van anonieme bronnen in Brussel dat EU-functionarissen onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de Brexit uit te stellen. Ze zouden kijken of de uittreding met een jaar kan worden verschoven naar 2020. 

Eerder was een mogelijk uitstel van drie maanden het uitgangspunt, aldus The Times, maar na de omvang van de nederlaag van de Brexit-deal van May op dinsdag zou die termijn hebben opgerekt.
woensdag 16 januari om 19:02
Ook de Groene Partij, de Greens, willen een nieuw referendum. Parlementariër Caroline Lucas noemt de huidige patstelling "een calamiteit die de premier zelf heeft geschapen. Volgens haar heeft May de Artikel 50-procedure te snel in werking gesteld en weigert ze sindsdien met de oppositie te praten.
woensdag 16 januari om 18:50
Labour-woordvoerder voor Onderwijs Angela Rayner heeft woensdag gezegd dat de Conservatieve Partij weigert de Brexit te bespreken met Labour. "Geen van hen wil met ons over de Europese Unie praten."

Rayner gaf het BBC-radioprogramma PM een lijst van aandachtsgebieden waarop Labour wijzigingen aan de Brexit-overeenkomst wil zien: deelname aan de douane-unie, consumentenbescherming, arbeidsrechten en milieubescherming. 

"Eerlijk, als zij (premier May, red.) naar ons toe zou komen en die dingen had geregeld; wij hebben altijd gezegd dat we dan met haar zouden onderhandelen en samenwerken. Ze heeft het niet gedaan."
woensdag 16 januari om 18:14
woensdag 16 januari om 18:08
De regering van Ierland zal in het geval van een 'no deal'-Brexit waarschijnlijk douanechecks uitvoeren op goederen die de Noord-Ierse grens oversteken. Dat zegt de vicepremier van het land, Simon Coveney, tegen een collega-minister in een audio-opname die woensdag is uitgelekt.

Coveney bevestigt in de opname dat er checks zullen komen, "maar we kunnen nu niet ingaan op waar die zullen plaatsvinden. Zodra je begint te praten over controles in de buurt van de grens, zullen mensen gaan graven - en voordat je het weet zijn wij dan plotseling de regering die een fysieke grens heeft teruggebracht op het Ierse eiland."

De Ierse premier Leo Varadkar haastte zich woensdagmiddag om te stellen dat Coveney verkeerd was begrepen. "We hebben geen plannen om checks uit te voeren aan de landgrens met Noord-Ierland", aldus Varadkar. Gevraagd hoe grenscontroles kunnen worden voorkomen zonder uittredingsovereenkomst, antwoordde hij: "Dat is een vraag voor de voorstanders van een harde Brexit."

Volgens de grootste Ierse oppositiepartij, Fianna Fáil, heerst er binnen de Ierse politiek een consensus dat het veel waarschijnlijker is geworden dat er uiteindelijk weer grenscontroles zullen worden ingesteld.
woensdag 16 januari om 17:51
Brussel blijft vooralsnog eensgezind over de Brexit-deal. Margaritis Schinas, woordvoerder van de Europese Commissie, zei woensdag tijdens een persbijeenkomst dat de bal nu bij de Britten ligt. "De volgende stap moet uit Londen komen. Er is niks wat we op dit punt vanuit hier kunnen doen. Waar het op dit moment om gaat, is dat we weten wat we van het VK kunnen verwachten, en dat is nu niet het geval."
woensdag 16 januari om 17:47
De Europese beurzen zijn woensdag overwegend met winsten de handel uitgegaan. Dat gold niet voor de belangrijkste graadmeter in Londen. De afwijzing van de Brexit-deal door het Britse parlement wakkerde de zorgen aan over een chaotische scheiding van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

De AEX-index sloot met een winst van 0,3 procent op 499,87 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 686,99 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,5 procent. Londen verloor 0,5 procent. (ANP)
woensdag 16 januari om 17:33
Een 'no deal'-Brexit zal Amsterdam een miljard euro kosten, dat schrijft de Amsterdamse wethouder Udo Kock van Economische Zaken woensdag in een brief aan de Amsterdamse raad.

De wethouder denkt dat de kans tot een Brexit zonder akkoord is toegenomen. Volgens Kock zal de groeiende onzekerheid voor de "duizenden" Amsterdamse bedrijven die met het VK handelen ertoe leiden dat 18 procent van de Amsterdamse economie geraakt wordt.
woensdag 16 januari om 17:23
woensdag 16 januari om 17:14
De regering-May sluit uit dat het VK deel blijft uitmaken van de Europese douane-unie.

May sprak woensdag in het Lagerhuis om haar kabinet te verdedigen tegen een motie van wantrouwen. Daar benadrukte ze bereid te zijn met de oppositie om tafel te gaan om alternatieven voor haar weggestemde Brexit-deal te bespreken. Die gesprekken kunnen van start gaan zodra ze de motie van wantrouwen overleeft, aldus May.

Na afloop van haar toespraak op woensdag liet haar woordvoerder echter weten dat een van de de grootste wensen van Labour - dat het VK in de douane-unie of de gemeenschappelijke markt blijft - wat haar betreft geen optie is. "De principes die onze standpunten in deze gesprekken zullen bepalen omvatten dat we in staat willen blijven om onze eigen handelsovereenkomsten te sluiten, en dat is niet mogelijk als je in een douane-unie zit."

Als de premier wel zou openstaan voor het voorstel van Labour, zou dat leiden tot felle tegenstand van de voorstanders van een harde Brexit binnen haar eigen Conservatieve Partij.
woensdag 16 januari om 17:00
Helen Grant (Con.) merkt op dat politici in de buurt van het parlementsgebouw "dagelijks" worden geconfronteerd met demonstranten, waarbij ze worden nageroepen en uitgescholden. "Helaas met een altijd aanwezige angst dat er een baksteen zal worden gegooid of iemand een klap krijgt." Dat moet stoppen, zegt Grant. "Ik geloof dat het onze plicht en verantwoordelijkheid als parlementariërs is om de Brexit-patstelling te doorbreken en oplossingen te leveren."

Ook Grant zegt achter Theresa May te blijven staan. "Niemand had harder of meer vaderlandslievend kunnen werken dan de premier."
woensdag 16 januari om 16:42
De vicevoorzitter van de DUP, Nigel Dodds, kondigt aan dat zijn partij May zal steunen tijdens de stemming van woensdagavond. Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat de regering-May waardevolle lessen heeft geleerd over hoe de Brexit-overeenkomst moet worden aangepast om de Noord-Ierse partij mee te krijgen.

Hij benadrukt wederom dat de DUP het belangrijk vindt dat er afspraken met de EU worden gemaakt, maar dat het volledig onacceptabel is als Noord-Ierland een status aparte binnen het VK krijgt om de grenskwestie op te lossen.
woensdag 16 januari om 16:38
woensdag 16 januari om 16:35
Oud-premier David Cameron schreef het Brexit-referendum in 2016 uit en stapte na afloop op omdat hij zichzelf als tegenstander niet als de juiste persoon zag om de uittreding te leiden. Hij heeft woensdag tegen de BBC gezegd dat hij zijn besluit om een referendum te houden niet betreurt. 

"Het was een belofte die ik twee jaar voor de verkiezingen in 2015 had gemaakt, het stond in ons verkiezingsprogramma en het parlement nam wetsvoorstellen aan om het mogelijk te maken. Ik betreur natuurlijk wel dat we het referendum hebben verloren, ik betreur dat diep."

Volgens Cameron is het plan van May de beste optie voor het VK. Hij steunt "haar doel om een partnerschapsovereenkomst met Europa te sluiten. Dat is wat nu moet worden opgetuigd. Dat is wat het parlement nu moet proberen te leveren."
woensdag 16 januari om 16:15
"De uitkomst van de stemming van gisteren geeft ons voldoende rechtvaardiging voor deze motie van wantrouwen", zegt partijleider Vince Cable van de LibDems. "Maar ik wil het niet hebben over die aantallen, die voor zichzelf spreken, maar over de arrogantie die daar achter schuilgaat. De reden dat we ons in deze situatie bevinden, is dat dit dossier nadat het referendum was voltooid volledig werd behandeld als een partijkwestie voor de Conservatieve Partij. Daarbij werd de 48 procent die tegen uittreding stemde totaal genegeerd. Jammer genoeg zien we in de antwoorden van de premier vandaag dezelfde arrogantie terug, een gebrek aan bereidheid om te luisteren."

De Liberal Democrats zijn voorstanders van een tweede referendum, maar kan zich volgens Cable ook vinden in nieuwe verkiezingen. Dat kan echter alleen als Labourleider Corbyn hem garandeert na die verkiezingen weer een referendum uit te schrijven of de Brexit ronduit te annuleren.
woensdag 16 januari om 16:10
woensdag 16 januari om 16:04
Een huishoudelijke mededeling tussendoor. Er zijn wat technische problemen met de spreektijdklok in het Lagerhuis. MPs weten wel hoeveel minuten spreektijd ze hebben, maar de seconden worden niet bijgehouden, zegt voorzitter John Bercow. "De mensen die dat moeten repareren kunnen dat niet doen terwijl het Huis in sessie is."
woensdag 16 januari om 15:57
Een Conservatief onderonsje schetst de verdeeldheid binnen de partij. George Freeman merkt op dat Christopher Chope het met hem eens lijkt te zijn dat er opnieuw moet worden onderhandeld met Brussel. "Vindt hij dan niet ook dat er een verlenging moet komen voor Artikel 50?" vraagt hij. 

Chope antwoordt ontkennend. Er is al twee jaar onderhandeld, zonder noemenswaardige resultaten. "Tijdrekken gaat dit probleem niet oplossen. Wat we moeten doen, is op 29 maart uittreden en dan de onderhandelingen heropenen. We staan dan op een gelijk speelveld en zullen in staat zijn om voor onze eigen belangen op te komen, zodat we kunnen laten zien dat de EU bluft. Wat zij proberen te doen is ons vermogen om te doen wat wij willen te ondermijnen."
woensdag 16 januari om 15:51
Lagerhuisvoorzitter John Bercow grijpt op een hem kenmerkende manier in om de orde te handhaven. Hij richt zich tot Richard Kerr van de Scottisch Conservative Party, die zijn collega van de SNP regelmatig onderbrak. "U stelt zich altijd zeer vriendelijk op, meneer Kerr, maar u wordt zo langzamerhand een mild uitbundig lid van het Huis. Wees kalm. Wees zen. Probeer de uitstraling van een ervaren staatsman te cultiveren."
woensdag 16 januari om 15:44
"Als de premier de stemming van vandaag overleeft, moet ze handelen om Artikel 50 uit te stellen en een nieuw referendum uitschrijven", zegt Blackford (SNP). Hij doet een beroep op Labour om zich in die wens bij de SNP te voegen. 

"No", roept een Labour-parlementariër droogjes.
woensdag 16 januari om 15:31
"Als Schot kan ik u vertellen dat de Europese Unie fantastisch is geweest voor onze regio", stelt SNP-parlementariër Ian Blackford. Zijn partij wil een tweede referendum over de uittreding, eventueel gekoppeld aan een nieuwe stembusgang over Schotse onafhankelijkheid. Hij vindt dat Brussel meer oog heeft gehad van de economische ontwikkeling voor Schotland dan Londen.

De SNP voert aan dat de Schotten er tijdens het eerste onafhankelijkheidsreferendum in 2014 voor stemden om deel van het VK te blijven, zonder te weten dat ze zouden worden meegesleept in de Brexit. Een duidelijke meerderheid van de Schotten stemde in het Brexit-referendum tegen de uittreding.
woensdag 16 januari om 15:29
De regering van Schotland voert de voorbereidingen voor een harde Brexit op. De Schotse Brexit-minister Mike Russell maakte dat woensdag bekend aan Schotse parlementariërs in een noodverklaring.

"We maken in eerste instantie beslissingen over zaken zoals het hamsteren van geneesmiddelen, medisch materieel en andere klinische voorraden, transport, steun voor bevoorradingsketenen, de verspreiding van lokaal verbouwde groenten en fruit en een groot aantal andere kwesties", schreef hij in de verklaring.
woensdag 16 januari om 15:22
woensdag 16 januari om 15:18
Het is de aanloop naar een aanval op de politieke loopbaan van Corbyn door May. Hij wilde na de moordaanslag op de Russische oud-dubbelspion Sergei Skripal een monster van het gebruikte zenuwgif novichok naar Rusland sturen om de Russen te laten bepalen of ze schuldig waren, zegt ze.

Eerder wilde hij Rusland vetorecht geven, toen werd gesproken over een luchtaanval op Syrië naar aanleiding van de inzet van chemische wapens door het regime van president Bashar Al Assad. Ook heeft hij als partijleider het antisemitisme binnen de Labour-partij niet voldoende aangepakt, vindt May.
woensdag 16 januari om 15:15
May stelt dat ze bereid is om met de oppositie, inclusief Labour, te overleggen over hoe het verder moet met de Brexit. Maar ze vreest dat Corbyn niet bereid is met haar om tafel te gaan. Hij toont geen leiderschap en biedt slechts onduidelijke vooruitzichten, aldus de premier.
woensdag 16 januari om 15:02
"De premier lijkt maar één trucje te kennen", zegt Labour-politica Margaret Beckett. "Ze kent maar één manier waarop ze zich kan gedragen. En die manier is dat ze alleen praat met of luistert naar mensen die ze al vertrouwt. Ze praat maar met een beperkt aantal mensen en dat zijn niet de mensen met wie ze moet praten, zoals de leiders van de andere partijen."

Beckett hekelt May vanwege haar "totaal verbijsterende arrogantie" en haar "onbeleefdheid".
woensdag 16 januari om 14:58
May krijgt de vraag of ze er weer voor zal pleiten dat het VK in de Europese douane-unie blijft. Ze geeft een ontwijkend antwoord.

Als het VK deel blijft uitmaken van de douane-unie, zou dat betekenen dat het land niet op eigen houtje handelsverdragen kan sluiten met landen buiten het Europese blok.
woensdag 16 januari om 14:56
woensdag 16 januari om 14:46
'Brexiteer' Mark Francois neemt het woord namens de European Research Group (ERG), een invloedrijke club van Conservatieve parlementariërs die aansturen op een harde Brexit. Het is geen geheim dat hij en premier May vaak van mening verschillen over de Britse uittreding, zegt hij, tot rumoerige hilariteit van veel van zijn partijgenoten. "Maar ik herken opportunisme wanneer ik het zie. Laat duidelijk zijn dat als de bellen straks luiden, de hele ERG met haar naar de stemlobby loopt om deze onzin weg te stemmen."
woensdag 16 januari om 14:39
Premier May reageert op het formeel indienen van de motie van wantrouwen en het vurige betoog van Corbyn. 

"Gisteren heeft het Lagerhuis de deal verworpen die de regering heeft getroffen met de Europese Unie. De volgende vraag is: moeten er nieuwe verkiezingen komen? Wat mij betreft is dat het ergste wat we zouden kunnen doen."

Het land heeft in de eerste plaats behoefte aan duidelijkheid en standvastigheid, zegt May. "Verkiezingen zijn simpelweg niet in het nationale belang. Het parlement moet de klus afmaken, dat is wat het Britse volk eist. Nieuwe verkiezingen zouden precies het tegenovergestelde doen."