Het Britse bedrijfsleven is uiterst huiverig voor een 'no deal-Brexit'. Diverse brancheorganisaties waarschuwden woensdag, een dag nadat het Lagerhuis de Brexit-deal tussen de EU en de Britse premier Theresa May had weggestemd, voor de gevolgen van een chaotische scheiding.

Het idee dat Britse bedrijven hun achterstand goed kunnen maken als die zonder handelsakkoorden internationaal moeten opereren, is volkomen "koekoek", zei voorman John Allan van de brancheorganisatie voor werkgevers in de industrie.

Ook de British Chamber of Commerce is bezorgd. De politiek heeft het bedrijfsleven laten vallen, aldus directeur-generaal Adam Marshall. Een op de vijf Britse bedrijven zal minder mensen in dienst nemen in de voorbereiding op een 'no deal-Brexit', verwacht hij.

De problemen door het uitblijven van een overeenkomst kunnen echter nog fundamenteler zijn, stelt Marshall. "Elk bedrijf zal andere stappen nemen, ik maak me zorgen om firma's die daar geen geld voor hebben of onvoldoende hebben om zich voor te bereiden op vier of vijf verschillende uitkomsten."