Het Britse Lagerhuis heeft dinsdagavond tegen het Brexit-akkoord van premier May gestemd over uittreding uit de EU. Volg de ontwikkelingen rond de stemming in ons liveblog.

  • Het Britse Lagerhuis heeft tegen het Brexit-akkoord van premier May gestemd
  • 202 leden stemden voor, 432 tegen
  • De stemming betekent een grote nederlaag voor May
  • Oppositieleider Corbyn heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de premier
woensdag 16 januari om 00:02

Met de reactie van minister Blok is er een einde gekomen aan het liveblog over de Brexit. Woensdagochtend hervatten we de berichtgeving. We volgen dan onder andere de gesprekken in het Europees Parlement over de ontstane situatie in het Verenigd Koninkrijk en we kijken dan naar het debat van de motie van wantrouwen die oppositieleider Jeremy Corbyn indiende tegen de regering.

We danken je voor het volgen van onze berichten! 

dinsdag 15 januari om 23:28
"Er is geen enkel doel om de Britten het vel over de neus te trekken", aldus Blok. Maar ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken blijft benadrukken dat er geen grote aanpassingen zullen worden gedaan, in het akkoord dat de Britten reeds hebben bereikt met de EU-landen.
dinsdag 15 januari om 23:21
Mensen die in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken moeten volgens minister Blok zelf ook goed nadenken over de gevolgen van een harde Brexit, mocht het zo ver komen.
dinsdag 15 januari om 23:15
"We moeten rekening blijven houden met een harde Brexit", zo concludeert minister Blok van Buitenlandse Zaken.
dinsdag 15 januari om 23:14
Minister Blok reageert op het besluit van de Britten. "Het besluit dat op tafel lag was zowel voor Nederland als voor het Verenigd Koninkrijk een heel goede uitkomst." De 'nee' tegen de Brexit-deal zorgt volgens Blok voor veel onzekerheid voor mensen die in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken.
dinsdag 15 januari om 22:35
De Deense premier Lars Lökke Rasmussen zei dat de tijd opraakt. "Een stap dichter bij een chaotische 'no deal'-Brexit". Volgens Rasmussen is het aan de Britten om voor te stellen hoe het nu verder moet. "Ondertussen zullen wij onze voorbereidingen op een 'no deal' versterken."
dinsdag 15 januari om 22:33
Ook uit andere EU-landen wordt steeds duidelijker dat de EU bij de eerder gemaakte afspraken met May blijft. "De bal ligt nu in Londen. Er komen in elk geval geen nieuwe onderhandelingen over de Brexit-deal", zei de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, die in de tweede helft van vorig jaar voorzitter van de EU was.
dinsdag 15 januari om 22:20
"Er bestaat de kans van een 'no deal', dat is beangstigend voor iedereen", heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd over het recente besluit van de Britten. Hij stelt echter vooral dat de Britten de grote verliezers in deze kwestie zullen zijn.
Mogelijk zullen de Britten vragen om een verlenging van de termijn van Artikel-50, het artikel dat de uittreding van de EU regelt. Volgens Macron kan dit voor verwarring gaan zorgen.
dinsdag 15 januari om 22:10
Ook Ierland heeft inmiddels gereageerd op het besluit van de Britten, dat van grote invloed is voor het land dat een eiland deelt met Noord-Ierland, dat onder het Verenigd Koninkrijk valt. De Ieren stellen dat het nodig is dat de Britten uit gaan leggen hoe ze verder willen, gezien het feit dat de EU eerder al duidelijk gemaakt heeft dat er niet opnieuw onderhandeld zal worden over het uittredingsakkoord.
dinsdag 15 januari om 22:03
dinsdag 15 januari om 21:44
Vanuit het Britse kabinet wordt inmiddels ook steun uitgesproken voor May. "Het kabinet staat achter May", zo zei staatssecretaris van Transport Graylings. Andere ministers stellen dat er geen alternatief is voor de plannen van May. "Er is geen plan B".
dinsdag 15 januari om 21:39

Vanuit de Tweede Kamer komen ook enkele reacties op het besluit van het Britse Lagerhuis. 

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf zegt dat de uitslag betekent dat '"onduidelijkheid, onzekerheid en chaos" blijven bestaan.

D66'er Kees Verhoeven kwam met een vergelijkbare reactie. "Dit betekent nog meer onduidelijkheid. Voor het Verenigd Koninkrijk, voor de EU, voor Nederland". Fractievoorzitter van die partij, Rob Jetten, zegt dat de Britten wat hem betreft "welkom blijven in de EU". 

CDA'er Pieter Omtzigt vraagt zich na de "historische nederlaag" af of er op korte termijn wel een 'plan B' van May kan liggen, waarvoor wel een meerderheid bestaat in het Britse Lagerhuis. 

dinsdag 15 januari om 21:35
De motie van wantrouwen zal woensdag in het Lagerhuis besproken worden. Het debat hierover begint om 14.00 uur Nederlandse tijd. De stemming vindt later op woensdag plaats, naar verwachting pas in de avond.
dinsdag 15 januari om 21:32
Een woordvoerder van premier May heeft ondertussen gezegd dat het akkoord dat May reeds met de EU heeft bereikt de basis kan vormen voor een ander akkoord met de EU over de uittreding. De EU heeft echter meermaals gezegd dat er in principe geen aanpassingen meer gedaan zullen worden.
dinsdag 15 januari om 21:29
Volgens DUP, de Noord-Ierse partij die gedoogsteun levert aan de regering van premier May, heeft het Britse Lagerhuis een duidelijk signaal afgegeven aan de premier en de EU. DUP-leider Foster zegt tegelijkertijd dat May aan een wijziging van het uittredingsakkoord zal moeten werken om een chaotisch vertrek uit de EU te voorkomen.
dinsdag 15 januari om 21:25
Oppositieleider Corbyn heeft herhaald dat er geen toekomst is voor het huidige akkoord. Hij is stelt dat er aan nieuw akkoord moet komen en dat dat alleen bereikt kan worden door middel van verkiezingen.
dinsdag 15 januari om 21:24
Het wegstemmen van het Brexit-akkoord wordt gezien als een historische gebeurtenis. De stemming zelf is daar ook onderdeel van. Het is het grootste verlies in de moderne politieke geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Het op een na grootste verlies vond plaats tijdens een stemming in 1924, die werd verloren met 166 stemmen.
dinsdag 15 januari om 21:19
dinsdag 15 januari om 21:18
Ook de Belgische premier Charles Michel heeft gezegd dat zijn land de voorbereidingen voor een Brits vertrek uit de EU zonder akkoord, gaat intensiveren.
dinsdag 15 januari om 21:15
"Het risico van een ongeordende terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk is toegenomen met de stemming van vanavond", stelt de EU.
dinsdag 15 januari om 21:12
De Europese Unie heeft gezegd dat ze de voorbereidingen voor uittreding van het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord zal intensiveren.
dinsdag 15 januari om 21:08
De BBC meldt dat verschillende fracties in het Britse Lagerhuis al hebben toegezegd dat ze May woensdag zullen steunen, wanneer het Lagerhuis zich over de motie van wantrouwen aan haar adres buigt. Dat zou betekenen dat May aan kan blijven als premier van het Verenigd Koninkrijk. Als de motie van wantrouwen aangenomen wordt, moet er binnen twee weken een nieuwe regering gevormd worden.
dinsdag 15 januari om 21:06
Volgens werkgeversorganisatie Confederation of British Industry is er onmiddellijk een nieuw plan nodig. De politici moeten snel handelen om de economie van het VK te beschermen, stellen de werkgevers.
dinsdag 15 januari om 21:04
De City of London Corporation, koepelorganisatie voor de financiële sector in de Britse hoofdstad, laat weten dat "financiële stabiliteit niet in gevaar moet worden gebracht door een spelletje politiek poker met hoge inzet".
dinsdag 15 januari om 21:02

Ook vanuit Nederland komen de eerste reacties op het besluit van het Britse Lagerhuis. Elmer de Bruin, Brexit-specialist van Transport en Logistiek Nederland, noemt de uitkomst "dramatisch" en zegt: "De Britten snijden hiermee allereerst zichzelf in de vingers, maar ook hun belangrijkste handelspartners: de rest van Europa."

De transportsector maakt zich volgens De Bruin op voor een 'no deal'-scenario, dat volgens TLN zal resulteren in lange wachttijden voor terminals, capaciteitsproblemen op parkeerplaatsen en een mogelijk tekort aan vergunningen.

dinsdag 15 januari om 20:58
dinsdag 15 januari om 20:52
dinsdag 15 januari om 20:46
Corbyn: "De uitkomst van deze stemming is de grootste nederlaag van een regering sinds de jaren twintig van de vorige eeuw."

Hij zegt dat de acties van de regering in de afgelopen twee jaar hebben laten zien dat May en de haren hebben gefaald. Labour blijft bij het standpunt dat 'no deal' geen optie is, er een permanente douaneunie moet komen en de rechten van Britten in Europa en Europeanen in het VK moeten worden gegarandeerd.

In de afgelopen jaren heeft May maar één prioriteit gehad: de Conservatieve Partij tevredenstellen, zegt Corbyn. "Ze kan niet werkelijk geloven dat ze na twee jaar van mislukkingen in staat is om een nieuwe uittredingsovereenkomst te onderhandelen."

Jeremy Corbyn heeft namens Labour een motie van wantrouwen ingediend tegen May. Die zal morgen worden besproken in een debat, zegt hij. "Zodat Lagerhuisleden hun meningen over de incompetentie van de regering kunnen uiten."
dinsdag 15 januari om 20:42
May reageert door te zeggen dat het parlement misschien tegen haar deal heeft gestemd, maar niet duidelijk heeft gemaakt wat er dan wel moet gebeuren.
Ze schetst de opties. 

- Als de oppositie vanavond nog een motie van wantrouwen indient, zal haar regering zich daar morgen tegen verzetten.
- Als het Lagerhuis besluit dat die motie er niet komt, zal het kabinet met hen overleggen over mogelijke manieren om de Brexit-deal te repareren.
dinsdag 15 januari om 20:39
202 voor
432 tegen

Dit betekent dat het Brexit-voorstel van May met 230 stemmen heeft verloren. Dit geldt als een monsterverlies.
dinsdag 15 januari om 20:38
De Lagerhuisleden keren gestaag terug uit de stemlobby. De zaal is zo vol dat velen van hen rond de ingang moeten blijven staan.
dinsdag 15 januari om 20:32
Waar het nu vooral om lijkt te draaien, is de marge waarmee het voorstel van May zal verliezen. Als ze meer dan tweehonderd tegenstemmen krijgt, is haar positie als premier mogelijk onhoudbaar. Zijn het er minder dan honderd, dan biedt dat nog perspectieven voor de voortzetting van haar premierschap.
dinsdag 15 januari om 20:26
Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker zal later op de avond reageren op de uitkomst van de stemming in het Lagerhuis, meldt zijn woordvoerder vanuit Brussel.
dinsdag 15 januari om 20:25
De Lagerhuisleden vertrekken weer naar de stemlobby voor de definitieve stemming. Het lijkt er nog steeds op dat de Brexit-deal van May geen kans van slagen heeft.
dinsdag 15 januari om 20:24
Slechts 24 Lagerhuisleden hebben gestemd voor het amendement van John Baron (Conservatief) om het VK het recht te geven de transitieperiode op eigen houtje te verbreken, zonder toestemming van de EU.

600 Lagerhuisleden stemden tegen.
dinsdag 15 januari om 20:22
dinsdag 15 januari om 20:19
Britse media speculeren over het politieke lot van premier May. Kan zij in het zadel blijven als haar overeenkomst wordt afgewezen? Politiek verslaggever Laura Kuenssberg van de BBC: "In het verleden zou een premier die voor een nederlaag staat in de kwestie waarvoor ze is aangesteld, haar centrale beleidspunt, op weg naar de uitgang zijn. Maar Brexit heeft het boek met regels lang geleden verscheurd."
dinsdag 15 januari om 20:16
Vlak bij de parlementsgebouwen in Londen hebben veel Britten zich verzameld. Zij volgen de ontwikkelingen in het Lagerhuis op de voet.
dinsdag 15 januari om 20:15
Omdat er maar op één amendement wordt gestemd, in plaats van vier, zal de definitieve stemming over het Brexit-akkoord van May eerder plaatsvinden dan op voorhand verwacht: rond 20.30 uur.
dinsdag 15 januari om 20:13
Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour sprak eerder vanavond in het Lagerhuis. Hij stelde dat het Britse kabinet volgens hem te veel tijd heeft besteed aan onderlinge debatten, in plaats van het behalen van een degelijk onderhandelingsresultaat met de EU.
dinsdag 15 januari om 20:04
Het Lagerhuis maakt zich op voor de stemmingen. De parlementariërs begeven zich naar verschillende lobby's binnen het parlementsgebouw, waar ze zullen stemmen over het amendement over een deadline voor de transitieperiode, aangedragen door de Conservatief John Baron. De drie andere amendementen zijn ingetrokken door hun initiatiefnemers.
dinsdag 15 januari om 20:00
"Samen kunnen we de mensen die we dienen laten zien dat hun stemmen zijn gehoord", besluit May. "We hebben de plechtige verantwoordelijkheid om de Brexit af te leveren waar de Britten voor hebben gekozen."
dinsdag 15 januari om 19:59
De premier deed een beroep op de parlementariërs van oppositiepartij Labour om toch op haar overeenkomst te stemmen. Ze noemt de toespraak die Labour-leider Corbyn eerder hield exemplarisch voor zijn hele instelling ten opzichte van de Brexit: "Vol met kritiek, gespeend van samenhang."
dinsdag 15 januari om 19:57
Als haar deal wordt verworpen, brengt dat alleen maar meer onzekerheid met zich mee, zegt May. "Niemand die tegen deze overeenkomst stemt, zal aan zijn of haar kiezers kunnen uitleggen waar ze dan wél voor hebben gestemd."
dinsdag 15 januari om 19:56
Haar overeenkomst is "de enige gegarandeerde manier om 'no deal' van tafel te halen", zegt May. "Dit is de belangrijkste stemming die wij allen zullen doen tijdens onze politieke carrières. De tijd is gekomen om een besluit te nemen dat ons land vele jaren lang zal definiëren."
dinsdag 15 januari om 19:54
Bercow grijpt weer in. "Zen. Terughoudendheid. Geduld", maant hij. Het helpt vooralsnog niet veel tegen het rumoer in de zaal.
dinsdag 15 januari om 19:54
Partijgenoot Edward Leigh vraagt premier May naar de Ierse 'backstop'-kwestie. Hij heeft een amendement ingediend dat een deadline moet instellen voor die transitieperiode. Daar wordt spoedig over gestemd. 

"Niemand wil de terugkeer van een harde grens (tussen Ierland en Noord-Ierland, red.) zien", antwoordt May. "Het is mijn plicht een oplossing te vinden die werkt voor de inwoners van Noord-Ierland."

Volgens May is een 'backstop' noodzakelijk voor elke mogelijke vorm van Brexit behalve een 'no deal', zoals de zogeheten Noorse en Canadese modellen.
dinsdag 15 januari om 19:47
De premier zegt dat sommige parlementariërs denken dat het afwijzen van haar deal de gelegenheid biedt tot heronderhandeling met de EU. Daar staat Brussel niet voor open, waarschuwt ze.
dinsdag 15 januari om 19:46
May hekelt de wens van Labour voor nieuwe verkiezingen. Dat zou niets fundamenteels aan het Brexit-dossier veranderen, zegt ze. Het zou alleen leiden tot extra maanden van onzekerheid en verdeeldheid.

Ook een tweede referendum - waar de Liberal Democrats (LibDems) zich sterk voor maken - is geen optie. "Mensen hadden de gelegenheid om voor een tweede referendum te kiezen door tijdens de laatste verkiezingen op de LibDems te stemmen", sneert de premier tot hilariteit van haar Conservatieve bondgenoten.