Britten die voor de Brexit op 29 maart rechtmatig in Nederland verblijven, hoeven niet meteen weg als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder akkoord verlaat. Zij mogen in dat geval nog vijftien maanden in Nederland blijven wonen, werken en studeren.

De overgangsregeling geldt ook voor familieleden van Britse burgers die zelf geen nationaliteit van een EU-land hebben, schrijven minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) maandag aan de Tweede Kamer.

Als het zover komt, worden de circa 45.000 Britten om wie het gaat tijdens die overgangsperiode uitgenodigd om een aanvraag voor een definitieve verblijfsvergunning in te dienen. Dat is nodig, omdat zij niet langer automatisch als EU-burgers recht hebben op verblijf in Nederland.

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de overgrote meerderheid van de Britten in Nederland zich grote zorgen maakt over de gevolgen van een Brexit zonder deal. Blok vindt dat "begrijpelijk" en wil deze mensen daarom duidelijkheid bieden.

Zowel Blok als Harbers benadrukt dat het voor iedereen het beste is als het Verenigd Koninkrijk en de EU voor 29 maart goede afspraken maken over verblijfsrecht. Maar omdat hierover nog geen duidelijkheid is, bereidt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zich goed voor op een scenario waarin zo'n deal er niet komt.

Brussel en Londen bereikten eind vorig jaar wel een voorlopig akkoord over de voorwaarden voor de Brexit. De deal stuitte evenwel op veel verzet in het Britse parlement. Daarop besloot premier Theresa May een cruciale stemming in het Lagerhuis over de feestdagen heen te tillen.

Volgende week stemt het Britse Lagerhuis over de conceptdeal. Zonder goedkeuring dreigen de Britten uit de EU te vertrekken zonder transitieperiode en zonder goede afspraken over onder meer internationale handel en rechten van Britse en Europese burgers.

Britten in Nederland willen meer informatie

Bijna drie kwart van de Britten die in Nederland wonen, heeft een behoorlijke of grote behoefte aan meer informatie over de naderende Brexit, blijkt maandag uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De groep wil graag informatie over de gevolgen voor het eigen verblijf of dat van familieleden in Nederland. Daarnaast zijn de gevolgen voor de Britse nationaliteit of het aanvragen van de Nederlandse nationaliteit punten waar de respondenten meer informatie over willen hebben. 

Van de Britten in Nederland bereidt 70 procent zich niet of een beetje voor op de Brexit. De respondenten noemen de onduidelijkheid over de gevolgen het vaakst als reden voor het niet of beperkt voorbereiden op de Brexit.

Onderzoeksbureau Kantar Public vroeg op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken 1.419 Britten die in Nederland verblijven naar de invloed van de Brexit op hun leven. Daaruit blijkt dat 89 procent van hen zich grote zorgen maakt.

De Britten maken zich vooral zorgen over de mate waarin de Brexit invloed heeft op hun recht om in Nederland te blijven wonen. Daarnaast is het recht op vrij reizen binnen de Europese Unie een punt van zorg.

Meerderheid blijft in Nederland

Desondanks weet 81 procent van de Britten zeker in de toekomst in Nederland te blijven. Daarnaast verwacht 15 procent ook te blijven.

Van de ongeveer 45.000 Britten in Nederland wonen de meesten in Den Haag en Amsterdam. Zes op de tien Britten wonen inmiddels langer dan vijf jaar in Nederland.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!