Studenten uit de Europese Unie die in het Verenigd Koninkrijk studeren, zijn vanwege de Brexit eerder geneigd het land na hun afstuderen weer te verlaten, zo blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van de University of Southampton.

Vooral studenten uit de nieuwe EU-landen en studenten die nog geen beslissing hadden genomen over hun toekomstige verblijfplaats, vinden een verblijf voor de langere termijn in het VK minder aantrekkelijk.

De onderzoekers analyseerden gegevens uit de periode rond 29 maart 2017, toen Artikel 50 van het EU-verdrag officieel in gang werd gezet en de uittredingsprocedures werden gestart. De resultaten van de EU-studenten zijn afgezet tegen die van studenten van buiten de EU, voor wie niets is veranderd.

Studenten vrezen na de Brexit een minder verwelkomend klimaat, een ingewikkeld visumproces en minder goede kansen op de Britse arbeidsmarkt.

"Als het VK de beste en slimste studenten wil blijven trekken, is het essentieel dat de onzekerheid rond rechten en economische vooruitzichten wordt weggenomen", schrijven de onderzoekers.

In 2017 telde het VK 134.835 internationale studenten, waarvan 30 procent uit de Europese Unie afkomstig was.