De Conservatieven in het Britse Lagerhuis hebben woensdagavond in stemming besloten genoeg vertrouwen te hebben in premier Theresa May om haar te laten aanblijven als partijleider. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

  • Onrust in Londen toegenomen na afblazen stemming Brexit-deal
  • 200 Conservatieve Lagerhuisleden stemden voor May, 117 tegen

  • May donderdag naar Brussel
  • Britse premier wil nieuwe garanties krijgen van Europese leiders
  • Europese leiders zeiden eerder geen heronderhandeling te willen
woensdag 12 december om 23:06
Dit liveblog is nu gesloten, hartelijk dank voor je aandacht. Morgen en vrijdag doen we uitgebreid verslag van de EU-top in Brussel, waar premier May zal proberen de uittredingsovereenkomst zo te wijzigen dat ze er in eigen land meer politieke steun voor krijgt.
woensdag 12 december om 23:02
We maken de balans op na een bewogen avond in de Britse politiek. 

Premier Theresa May is er in geslaagd haar leiderschap van de Conservatieve Partij - en daarmee haar premierschap - vast te houden, met 200 tegen 117 stemmen. Het aantal tegenstemmers was groter dan op voorhand werd verwacht door de voorstanders van de premier: een derde van haar collega's heeft geen vertrouwen in haar als leider. 

Dat percentage illustreert dat May nog een lange weg te gaan heeft om haar uittredingsovereenkomst met de EU door het Britse Lagerhuis te loodsen. May stelde de parlementaire stemming over de deal eerder deze week uit, omdat duidelijk is dat ze momenteel niet op genoeg steun kan rekenen.

Naast de opstandelingen binnen May's eigen partij is de grootste oppositiepartij, Labour, fel tegen de overeenkomst. Dat geldt ook voor de Liberal Democrats en de Scottish National Party. Maar de belangrijkste tegenstander van de plannen van May is de Noord-Ierse Democratic Unionist Party, die het minderheidskabinet van May in het zadel houdt met gedoogsteun. 

May reist morgen af naar Brussel voor een tweedaagse top van de Europese Raad. Daar zal zij de andere Europese leiders proberen te bewegen tot toezeggingen en garanties over de Ierse grenskwestie, die de overeenkomst verteerbaar moeten maken voor het Lagerhuis. De EU heeft echter duidelijk aangegeven niet bereid te zijn de onderhandelingen over de deal te heropenen.
woensdag 12 december om 22:39
Premier May reageert op haar winst in de vertrouwensstemming. "We hebben de hernieuwde missie om het land weer samen te brengen" (foto: AFP)
woensdag 12 december om 22:38
De Liberal Democrats - de 'derde partij' in het Britse politieke stelsel en oud-coalitiepartner van de Conservatieven - wijzen er ook op dat de overeenkomst met de EU niet meer substantieel kan worden gewijzigd. De partij wil daarom een nieuw referendum over de Brexit. 

Partijleider Vince Cable: "We hebben gezien dat de gewone Conservatieve Lagerhuisleden de overeenkomst niet zullen steunen, dus de premier moet van koers veranderen. Haar deal is gedoemd te sneuvelen in het Lagerhuis, dus ze zou écht leiderschap moeten laten zien door deze vraag weer aan het volk voor te leggen in een referendum."
woensdag 12 december om 22:34
"Als ik morgen naar de Europese Raad ga, zal ik juridische en politieke garanties over de Noord-Ierse grenskwestie proberen te krijgen", belooft May. 

Verschillende Europese leiders, onder wie EC-voorzitter Jean-Claude Juncker en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, hebben die mogelijkheid publiekelijk uitgesloten.
woensdag 12 december om 22:31
Premier May reageert buiten Downing Street 10 op haar overleven van de vertrouwensstemming. "Ik ben blij dat ik de steun van mijn collega's heb ontvangen." Ze zegt toe te zullen luisteren naar de klachten van de Lagerhuisleden die tegen haar hebben gestemd.

"We moeten ons richten op de taak om de Brexit waar het volk voor heeft gestemd af te leveren", zegt ze.
woensdag 12 december om 22:25
woensdag 12 december om 22:20
May heeft 63 procent van de stemmen gekregen. Dit betekent dat bijna 40 procent van haar collega's haar leiderschap niet meer ziet zitten. Hoe dan ook een pijnlijk resultaat voor de premier.

Dat vindt ook Jacob Rees-Mogg, de oerconservatieve (onofficiële) leider van de Brexit-haviken binnen de Conservatieve Partij. "Ik accepteer de uitkomst van de vertrouwensstemming, maar Theresa May zou nog steeds naar de koningin moeten gaan om haar ontslag aan te bieden."
woensdag 12 december om 22:17
Jeremy Corbyn, leider van Labour, komt met een verklaring. Hij wil dat May haar uittredingsovereenkomst volgende week in stemming brengt in het Lagerhuis. May gelastte die stemming eerder deze week af, tot uiterlijk 21 januari.

"De stemming van vanavond maakt geen verschil voor de levens van ons volk. De premier is haar meerderheid in het parlement verloren, haar regering verkeert in chaos en ze is niet in staat een Brexit-deal te leveren die werkt voor het land en banen en de economie op de eerste plaats zet.

Dat is waarom ze eerder deze week de stemming over de verpeste Brexit-deal uitstelde en probeert te voorkomen dat ze die deal weer aan het parlement moet voorleggen. Het is duidelijk dat ze de benodigde veranderingen niet heeft kunnen onderhandelen in Europa. 

Ze moet haar sombere overeenkomst volgende week terug naar het Lagerhuis brengen, zodat het parlement de controle weer in handen kan nemen. Labour staat klaar om voor de gehele natie te regeren en een deal te leveren die de leefstandaard en de arbeidsrechten beschermt."
woensdag 12 december om 22:10
Volgens de regels van de Conservatieve Partij kan er in de komende twaalf maanden geen nieuwe vertrouwensstemming over May worden gehouden.
woensdag 12 december om 22:03
200 Lagerhuisleden hebben voor May gestemd.
117 Lagerhuisleden hebben tegen May gestemd.

May blijft aan, maar het is lastig om dit resultaat te zien als een overtuigende overwinning voor de premier.
woensdag 12 december om 22:00
Premier Theresa May blijft aan als partijleider van de Conservatieve Partij.
woensdag 12 december om 21:59
Het uur van de waarheid nadert snel. Journalisten melden dat 'chief whip' Julian Smith, de partijfunctionaris wiens werk het is om parlementariërs met de neuzen in dezelfde richting te krijgen, zaal 14 is binnengetreden. Hij draagt een brede glimlach.
woensdag 12 december om 21:50
woensdag 12 december om 21:39
Minder hoopvol nieuws voor May: EC-voorzitter Jean-Claude Juncker en de Ierse premier Leo Varadkar hebben gezamenlijk verklaard dat de uittredingsovereenkomst "niet kan worden heropend of tegengesproken", meldt een Ierse regeringswoordvoerder.
woensdag 12 december om 21:37
De pers mag naar binnen in 'commissiezaal 14', waar de resultaten zullen worden bekendgemaakt.
woensdag 12 december om 21:34
Van verschillende kanten wordt inmiddels bevestigd dat geen van de Conservatieve Lagerhuisleden de snor heeft gedrukt: iedereen heeft gestemd.
woensdag 12 december om 21:30
woensdag 12 december om 21:26
Ook als May mag aanblijven, zal ze zich niet verkiesbaar stellen voor de Lagerhuisverkiezingen die in 2022 moeten plaatsvinden. Dat zou ze tegen haar partijgenoten hebben gezegd, zeggen parlementariërs die bij de bijeenkomst in kwestie aanwezig waren. May zou hebben erkend dat het tot te veel onvrede en onrust zou leiden als zij weer lijsttrekker wordt.

Het uitschrijven van vervroegde verkiezingen - geen zeldzaamheid in het Verenigd Koninkrijk - is voor May geen optie, vertelde ze de Conservatieve Lagerhuisleden. Ze liet echter in het midden of ze zich wel weer verkiesbaar zal stellen als dat toch gebeurt.
woensdag 12 december om 21:22
De Britse premier arriveert woensdagavond bij haar ambtswoning, Downing Street 10, om daar de resultaten van de stemming af te wachten. Eerder op de avond sprak ze de Conservative parlementsleden achter gesloten deuren toe. (foto: AFP)
woensdag 12 december om 21:19
woensdag 12 december om 21:14
woensdag 12 december om 21:11
Hoewel de stemmen vermoedelijk al ruim voor die tijd zijn geteld, zullen de resultaten pas om 22.00 uur (Nederlandse tijd) worden gedeeld, melden Britse media.
woensdag 12 december om 21:10
Als May de stemming overleeft, kan ze morgen meteen door naar de volgende lastige bijeenkomst. In Brussel treft ze op donderdag en vrijdag de andere EU-leiders te bewegen tot toezeggingen en verduidelijkingen die de uittredingsovereenkomst acceptabeler moeten maken voor de leden het Lagerhuis. Tot fundamentele veranderingen zal het niet komen: verschillende EU-leiders hebben May al laten weten dat heronderhandeling hoe dan ook geen optie is.

De Noord-Ierse partij Democratic Unionist Party (DUP), die de minderheidsregering van May van gedoogdsteun voorziet, denkt niet dat de reis naar Brussel veel zal opleveren. Partijleider Arlene Foster had woensdagavond een ontmoeting met May. Na afloop liet ze weten: "We hebben benadrukt dat gefriemel in de marge niet zal werken. We zijn niet op zoek naar toezeggingen of beloftes. We willen fundamentele juridische tekstveranderingen."
woensdag 12 december om 21:03
De laatste stem lijkt te zijn uitgebracht. Minister van Defensie Gavin Williamson liet op licht-ironische toon aan journalisten weten: "Ik denk dat ik voor de premier ga stemmen".
woensdag 12 december om 21:01
In de Britse media wordt druk gespeculeerd over de overlevingskansen van May. De BBC telt 187 Conservatieve parlementsleden die publiekelijk hebben gesteld de premier te zullen steunen. De krant The Daily Telegraph telde er 174 en de krant The Guardian 169.

Veel zeggen die aantallen niet: omdat de stemming anoniem is, kunnen de Lagerhuisleden eenvoudig het één zeggen en het ander stemmen. Bij vergelijkbare vertrouwensstemmingen in het verleden vielen de aantallen 'steuners' doorgaans een stuk lager uit dan op voorhand werd aangenomen.
woensdag 12 december om 20:52
Welkom terug bij het NU.nl-liveblog over de stemming binnen de Conservatieve Partij die vanavond het politieke lot van de Britse premier Theresa May zal bepalen. De 317 Conservatieve leden van het Britse Lagerhuis hebben tot 21.00 uur (Nederlandse tijd) om hun anonieme stem uit te brengen. Verliest May, dan is ze partijleider af en verliest ze ook haar positie als premier.

De resultaten van de stemming worden rond 22.00 uur verwacht.
woensdag 12 december om 16:14
Het Brexit-liveblog wordt tot nader order even gepauzeerd. Rond 20.00 uur komen we bij u terug. Voor meer informatie over Brexit kunt u terecht bij de reguliere berichtgeving van NU.nl.
woensdag 12 december om 15:58
Premier Mark Rutte is het op zich niet oneens met de Kamer, zei hij, maar hij wil deze boodschap ook niet te actief uitdragen. De uitspraak van de Kamer is "feitelijk waar, maar laten we het nu even houden bij die feitelijke constatering'', zei Rutte. "Voor je het weet wordt het een soort oproep. Dat zou ik willen voorkomen, want daar help ik misschien de Britse regering niet mee.''
woensdag 12 december om 15:58
Daarom willen ze in dat geval dat de Tweede Kamer "benadrukt dat een Brits besluit om in de EU te blijven zeer welkom zou zijn’’. Kamerlid Kees Verhoeven (D66) denkt dat het nog niet te laat is om een Brits vertrek uit de EU af te wenden. Volgens hem verkeren de Britten in totale verwarring. "De chaos in het VK wordt met de dag groter. Het is nog niet te laat: wij roepen het VK op ín de Europese Unie te blijven.''
woensdag 12 december om 15:58
Het beste zou zijn als de Britten wél instemmen met het akkoord dat met de EU is uitonderhandeld, vinden D66, ChristenUnie, CDA, GroenLinks, SP en de PvdA. Maar als dat scenario zich niet voltrekt, komt een akkoordloze brexit snel dichterbij. En dat is voor zowel de Britten als de EU "zeer schadelijk’’.
woensdag 12 december om 15:58
Als het Britse parlement het akkoord met de Europese Unie over de brexit afwijst, zijn en blijven de Britten welkom in de EU. Dat benadrukt een meerderheid van de Tweede Kamer.
woensdag 12 december om 15:49
woensdag 12 december om 15:13
woensdag 12 december om 15:09
Rutte herhaalde dat het EU-standpunt dat voor heronderhandelingen geen ruimte is, maar voegde daaraan toe dat bepaalde verduidelijkingen van het uittredingsakkoord mogelijk is als dat de Britten kan helpen, “maar ook daar is de ruimte beperkt”.
woensdag 12 december om 15:09
Premier Mark Rutte heeft woensdag de situatie in het Verenigd Koninkrijk “ingewikkeld” genoemd. “Hoe het vandaag zal lopen, weten we niet”, zei hij in een Kamerdebat over de aanstaande Europese top.
woensdag 12 december om 15:01
woensdag 12 december om 14:34
Gove verwacht dat May de stemming in het Lagerhuis overleeft. "En de overwinning zal ruim zijn", stelt de minister van Milieu.
woensdag 12 december om 14:33
De Britse minister van Milieu, Michael Gove, roept de partijleden in gesprek met Sky News op om premier May te steunen. "Als we May nu niet steunen, dan lopen we het risico dat Brexit wordt vertraagd of we het zelfs mislopen."
woensdag 12 december om 14:21
Persbureau Reuters meldt nu ook dat 158 leden van het Britse Lagerhuis zich in het openbaar achter May hebben geschaard voor de stemming van vanavond.
woensdag 12 december om 13:52
De Britse wedkantoren denken dat er een kans van 86 procent is dat May de stemming overleeft. (Reuters)
woensdag 12 december om 13:20
woensdag 12 december om 13:13
Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour vraagt meermaals of Theresa May een 'harde Brexit' kan uitsluiten. May doet dit niet en zegt dat ze met het huidige akkoord een 'harde Brexit' uitsluiten.
woensdag 12 december om 13:11
May geeft niet aan wat deze vooruitgang precies inhoudt.
woensdag 12 december om 13:10
May zegt dat ze dinsdag "wat vooruitgang" heeft geboekt toen ze naar het Europese vasteland trok om met ambtgenoten Merkel en Rutte te praten. Ook sprak ze met president van de Europese Raad Donald Tusk en de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.
woensdag 12 december om 13:03
De Britse premier Theresa May beantwoordt momenteel vragen in het Britse Lagerhuis.
woensdag 12 december om 12:50
woensdag 12 december om 12:23
Voor de duidelijkheid: Mocht Theresa May de stemming vandaag verliezen, betekent dat niet automatisch dat er verkiezingen komen. Het betekent wel dat de Conservatieve Partij een nieuwe leider zal kiezen. Die leider wordt vervolgens de nieuwe premier - tenzij er alsnog verkiezingen worden uitgeschreven.
woensdag 12 december om 12:15