Het Verenigd Koninkrijk is gemachtigd eenzijdig het aangekondigde vertrek uit de Europese Unie in te trekken, oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie maandag.

Het hof volgt hiermee het advies van zijn belangrijkste adviseur, die eerder deze maand tot dezelfde conclusie kwam. 

De Europese Unie zei eerder dat het herzien van het activeren van Artikel 50 alleen mogelijk is als andere lidstaten dat goedkeuren. Maar volgens het hof kan het Verenigd Koninkrijk dit eenzijdig besluiten.

May moet dinsdag haar Brexit-deal door Brits parlement loodsen

De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben onlangs een akkoord gesloten over de voorwaarden van de Brexit, die eind maart 2019 van kracht moet worden. De Britse premier Theresa May moet deze deal dinsdag nog wel door het Britse parlement loodsen. Veel parlementariërs zijn ontevreden over de resultaten na twee jaar onderhandelen.

EU-president Donald Tusk heeft laten weten dat de EU niet opnieuw met het Verenigd Koninkrijk gaat onderhandelen als het Britse Lagerhuis de deal afwijst. "Dan zijn er nog maar twee alternatieven: geen deal of geen Brexit", stelde hij.

In het akkoord is onder meer de bescherming van de burgerrechten van Europese werknemers in het Verenigd Koninkrijk en vice versa verankerd. Ook is besloten dat als er in de transitieperiode geen deal wordt gesloten over de toekomstige handelsrelatie, het Verenigd Koninkrijk grotendeels deel blijft uitmaken van de Europese douane-unie.

Binnen Brits parlement veel weerstand tegen het akkoord

Momenteel lijkt het erop dat het principeakkoord de stemming in het Britse Lagerhuis niet zal overleven. Premier May heeft een minimale meerderheid in het Lagerhuis en heeft 320 van de 639 (elf leden stemmen niet mee) stemmen nodig om het akkoord erdoor te krijgen.

Uit recent onderzoek van de Britse overheid bleek dat de Britse economie in het geval van een Brexit met 9 procent zal krimpen. In het geval van een Brexit met een deal wordt een krimp van 4 procent verwacht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!