Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder akkoord verlaat, dan kost dat Nederland tot en met 2023 naar verwachting zo'n 2,3 miljard euro, blijkt maandag uit een rapport van de Algemene Rekenkamer. 

Daar komen extra bijdragen aan de EU in de begroting van 2021 tot 2027 nog eens bij. Als de Britten zonder deal uit de EU stappen, moet Nederland de komende twee jaar 1,6 miljard euro extra betalen aan Brussel. 

Alle Europese landen moeten dan gezamenlijk de bijdrage van het Verenigd Koninkrijk opvangen. Ook is de Staat tot en met 2023 nog eens 700 miljoen euro extra kwijt aan instellingen die door de Brexit meer werk hebben. Het gaat onder meer om de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), valt te lezen in het rapport

Als de Britten de EU zonder deal verlaten, vallen ze niet meer onder Europese afspraken en moeten er douanecontroles bij veerboten worden uitgevoerd. Zo wordt de Douane afhankelijk van ferrymaatschappijen, maar het is onduidelijk hoe deze bedrijven zullen bijdragen aan de benodigde investeringen.

Producten die dan vanuit het Verenigd Koninkrijk worden ingevoerd, moeten dan extra worden gecontroleerd.

Douane nog niet volledig klaar voor Brexit zonder akkoord

Overigens is bijvoorbeeld de Douane eind maart nog niet volledig klaar voor een Brexit zonder akkoord. In dat geval heeft de dienst bijna duizend extra voltijdsbanen nodig.

De Douane verwacht echter eind maart pas driehonderd voltijdsbanen te hebben gevuld. Daardoor moet de dienst in het geval van een Brexit zonder akkoord wat betreft de handhaving in eerste instantie keuzes maken.

In de nieuwe meerjarenbegroting moet Nederland in 2021 naar verwachting 1,25 miljard euro extra bijdragen aan de EU. Die rekening kan 0,5 miljard euro lager uitvallen als de Brexit wel met een akkoord gepaard gaat.

Vanaf 2026 valt de jaarlijkse bijdrage van Nederland met 2,5 miljard euro tot 3 miljard euro hoger uit.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!