Een meerderheid van de Britse ondernemingen heeft nog steeds geen voorbereidingen getroffen voor het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Wel verwachten de bedrijven dat de productiviteit en de werkgelegenheid geraakt gaan worden als een overeenkomst uitblijft, meldt de Bank of England, de Britse centrale bank, op basis van een peiling onder 369 bedrijven.

Deze ondernemingen hebben gezamenlijk 663.000 mensen in dienst en draaien een jaarlijkse omzet van 124 miljard Britse pond (138 miljard euro).

Gewogen naar werkgelegenheid, heeft maar een derde van de ondernemingen hun bedrijfsvoering aangepast aan het vertrek uit de EU. Zo kunnen bedrijven nieuwe ondernemingen opzetten of de productieketen aanpassen.

Grotere schok dan financiële crisis

Nog een derde verwacht geen aanpassingen te doen. Zo weten sommige bedrijven niet wat de Brexit voor gevolgen zal hebben of handelen ze helemaal niet buiten het Verenigd Koninkrijk.

Eerder waarschuwde de Bank of England al dat in het slechtste geval een Brexit zonder overeenkomst voor een grotere schok kan zorgen voor de Britse economie dan de financiële crisis van 2008. Als de handel bij de grens stil komt te liggen, kan de Britse economie met maar liefst 8 procent krimpen in een jaar tijd, berekende de centrale bank. De werkloosheid zou stijgen naar 7,5 procent.