Financiële instellingen proberen vooruitlopend op de brexit een bank- of marktlicentie in Nederland te verkrijgen. 

Volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zijn met tientallen instellingen, als verzekeraars, banken, beleggingsondernemingen en -instellingen gesprekken gevoerd over onder meer het opzetten van een Nederlandse entiteit. Momenteel zijn een paar aanvragen gehonoreerd.

Volgens DNB betekent het voeren van een gesprek niet dat instellingen automatisch voor Nederland willen kiezen. Zij voeren mogelijk ook gesprekken in andere landen.

Verder is er in sommige gevallen sprake van overlap met de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die onder meer vergunningen voor beleggingsondernemingen- en instellingen afgeeft.

Dat doen zij op basis van een advies van DNB die verantwoordelijk is voor het zogeheten prudentiële toezicht, wat weer te maken heeft met het voldoen aan de vermogenseisen en het toetsingsvermogen.

Hoeveel van de aanvragers schermden met het scenario van een zogenoemde 'no deal-Brexit', maakte DNB niet bekend. Bij een Brexit zonder afspraken zou er abrupt een einde komen aan de handelsbetrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!