Een Brexit zonder deal is voor het Verenigd Koninkrijk rampzaliger dan de economische crisis. Hierdoor zou het bruto binnenlands product (bbp) met 8 procent kunnen krimpen en de huizenprijzen met 30 procent kunnen dalen, stelt de Bank of England woensdag in een eigen rapport.

De Britse centrale bank betoogt verder dat dit scenario het pond doet dalen naar de waarde van de dollar, terwijl de munt nu zo'n 1,28 dollar waard is. Ook zou een Brexit zonder deal leiden tot een inflatie van 6,5 procent en zouden rentes naar 5,5 procent stijgen.

Het zou kunnen leiden tot de ergste ineenstorting van de Britse economie sinds de Tweede Wereldoorlog. Uit een bankenstresstest komt naar voren dat de Britse banken in ieder geval in staat zijn om een dergelijke klap te weerstaan.

Als de Britten akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat van de Britse premier Theresa May, dan zal de pijn iets minder zijn. Evengoed wordt in dat scenario verwacht dat het bbp met 3,8 procent daalt.

Ook Britse overheid ziet no deal als doemscenario

Het doemscenario van de Bank of England over een Brexit zonder afspraken sluit aan op een officiële analyse van de Britse overheid. Die kwam eerder op woensdag naar buiten.

In het ergste geval zou het bbp volgens dat scenario in 2034 bijna 11 procent lager uitvallen dan het scenario waarin het Verenigd Koninkrijk bij de EU zou blijven.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!