Het akkoord dat de Britse premier Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie kost de Britten op de lange termijn waarschijnlijk 2.000 pond (2.254 euro) per persoon per jaar. Dit concludeert een consortium van onderzoekers en denktanks, hoewel ze benadrukken dat de precieze gevolgen moeilijk te berekenen zijn.

Britse media melden dinsdag op basis van het onderzoek van onder meer King's College London dat het Brexit-akkoord de economie kan laten krimpen met 1,9 procent tot 5,5 procent tegen 2030. Het onderzoek is gefinancierd door de Economic and Social Research Council, een overheidsorganisatie. 

De onderzoekers vergeleken de scenario's met een situatie waarin het Verenigd Koninkrijk in de EU zou blijven. Als er geen overeenkomst met de EU zou komen, stijgen de kosten naar 3.000 pond per persoon.

Een onderzoeker verbonden aan het rapport benadrukt dat de cijfers niet als precieze schattingen moeten worden gezien, maar als een indicatie. Zo moet het Britse publiek een betere afweging kunnen maken tussen welvaart en een verblijf in de Europese Unie, aldus de professor tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

Ook voor de Britse overheidsfinanciën heeft het vertrek gevolgen. Volgens de studie zou de Britse overheid 0,4 procent tot 1,8 procent van de economie extra moeten lenen door de lagere belastinginkomsten. Dit betekent een jaarlijkse tegenvaller van ongeveer 8 miljard tot 36 miljard pond.