Het Britse parlement buigt zich donderdag over de Brexit-overeenkomst die dinsdag werd bereikt tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU. Verschillende leden van het kabinet van de Britse premier Theresa May zijn opgestapt uit onvrede over de deal.

In het kort
 • Britse premier Theresa May houdt vast aan haar huidige koers.
 • EU en Verenigd Koninkrijk (VK) bereikten dinsdag ontwerpovereenkomst over Brexit
 • Donderdag zijn er meerdere ministers en onderministers opgestapt
 • May vindt in Lagerhuis weinig steun voor overeenkomst
 • Motie van wantrouwen van parlementariërs Conservatieve Partij dreigt
donderdag 15 november om 18:58
En hiermee zijn we ook aan het einde gekomen van dit liveblog. Fijne avond nog!
donderdag 15 november om 18:55
donderdag 15 november om 18:46
Er wordt afgesloten met een vraag in cricketmetaforen. May zegt dat haar grootste cricketheld de klus altijd heeft geklaard.
donderdag 15 november om 18:43
Aangezien May vasthoudt aan haar huidige koers is het onwaarschijnlijk dat er opnieuw onderhandeld zal worden over het Brexit-akkoord, zoals Michael Gove volgens de geruchten zou willen.
donderdag 15 november om 18:30
"Isn't it the case that you're in office, but not really in power", vraagt een journalist. May zegt dat ze haar werk zal doen om de beste deal te krijgen, die in het belang van het land is. Als de stemming komt, dan zullen parlementariërs hun werk doen, aldus May.
donderdag 15 november om 18:28
"Ja, soms zijn er moeilijke ongemakkelijke keuzes gemaakt. Ik snap dat sommigen dat moeilijk vinden. Maar dit is deal die de Britten verdienen", aldus May.
donderdag 15 november om 18:27
donderdag 15 november om 18:26
"Im sorry that they have chosen to leave the government", zegt May over haar vertrokken kabinetsleden. Haar koers is nog steeds de juiste, zegt ze.
donderdag 15 november om 18:25
Haar eerste woorden gaan vooral over de verantwoordelijkheid die ze draagt.
donderdag 15 november om 18:24
Daar is ze.
donderdag 15 november om 18:23
We wachten nog steeds tot de Britse premier verschijnt.
donderdag 15 november om 18:18
Michael Gove, de man die wordt genoemd als opvolger van Brexit-minister Dominic Raab, zou de baan alleen willen als er opnieuw wordt onderhandeld over de Brexit-deal. Michael Gove was overigens ook de man die tijdens de Brexit-campagne bekend werd om deze uitspraak:

"I think the people of this country have had enough of experts with organisations with acronyms saying that they know what is best and getting it consistently wrong."
donderdag 15 november om 18:13
donderdag 15 november om 18:11
De persconferentie is, zoals je misschien merkt, uitgesteld. De nieuwe tijd is nu 18.15 uur Nederlandse tijd.
donderdag 15 november om 18:08
donderdag 15 november om 17:59
De persconferentie kan elk moment beginnen.
donderdag 15 november om 17:48
donderdag 15 november om 17:34
donderdag 15 november om 17:13
donderdag 15 november om 16:52
Gisteren zou May al met een persconferentie komen, maar die werd uitgesteld. Deze persconferentie komt daarom niet onverwacht en betekent niet per se dat er iets choquerends staat te gebeuren, nuanceert de BBC.
donderdag 15 november om 16:48
donderdag 15 november om 16:48
Naar verluidt komt Theresa May om 18.00 uur (Nederlandse tijd) met een persconferentie.
donderdag 15 november om 16:04
De vicevoorzitter van de Conservatieve Partij, Rehman Chishti, stapt nu ook op.
donderdag 15 november om 15:34
donderdag 15 november om 15:19
Volgens de Amerikaanse bank Citi is het nu waarschijnlijker dat er no deal of helemaal geen Brexit komt, dan dat het plan van May het haalt.
donderdag 15 november om 14:54
donderdag 15 november om 14:52
donderdag 15 november om 14:51
Rees-Mogg krijgt de vraag of hij verwacht dat het benodigde aantal van 48 brieven wordt gehaald. Hij antwoordt dat het niet goed voor zijn persoonlijke positie zal zijn als dit niet het geval is. "Je hebt er niet veel aan als jij leidt en niemand je volgt", zegt hij. Rees-Mogg verwacht dat het quotum wel zal worden gehaald, maar wellicht nog niet vandaag.
donderdag 15 november om 14:47
Volgens de krant Evening Standard heeft minister Michael Gove van Milieu het aanbod gekregen om de functie van de opgestapte Dominic Raab als Brexit-minister over te nemen. Gove heeft dat aanbod afgeslagen, schrijft de krant op basis van bronnen.
donderdag 15 november om 14:45
Rees-Mogg ontwijkt de vraag of hij zelf het partijleiderschap ambieert. De Conservatieve Partij "zit vol talenten" die dat kunnen doen, zegt hij. De leider van de 'Brexiteers' noemt onder anderen oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson als optie. Zijn eigen naam laat hij buiten beschouwing. Dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn wanneer anderen speculeren over mogelijke kandidaten.
donderdag 15 november om 14:43
"Wat er vandaag is bereikt, is geen Brexit", zegt Jacob Reese-Mogg tegen de pers. "Wat we nodig hebben, is een leider die tegen de EU zegt: 'Het is niet mogelijk het Verenigd Koninkrijk in stukjes op te breken. (...) Het is niet mogelijk dat wij ons blijven onderwerpen aan de bevoegdheid van het Europees Hof.'"

Zijn poging Theresa May uit het zadel te wippen als partijleider is geen coup, zegt Rees-Mogg. Hij wil de juiste, vastgestelde procedures gebruiken om haar leiderschap tot een einde te brengen.
donderdag 15 november om 14:35
Volgens de parlementaire verslaggever van de BBC, Laura Kuenssberg, heeft het Conservatieve partijcomité van gewone Lagerhuisleden de 48 brieven die nodig zijn om de leiderschapsstrijd in gang te zetten nog niet binnen.
donderdag 15 november om 14:33
donderdag 15 november om 14:23
De verdeeldheid binnen de conservatieve ERG lijkt niet te draaien om de inhoud van de Brexit-overeenkomst, die alle leden afwijzen, maar om politieke strategie. Oud-minister Edward Leigh zei dat het mogelijk beter is om de overeenkomst in het parlement aan te vechten. Als een poging May uit het partijleiderschap te zetten mislukt, zal dat haar positie alleen maar sterker maken, aldus Leigh.

Voor een motie van wantrouwen zijn brieven van 48 parlementariërs nodig.
donderdag 15 november om 14:18
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hopen op een "goede afloop" in de discussie rond de voorlopige Brexit-deal. 

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland zou de overeenkomst die nu op tafel ligt een belangrijke stap zijn om weer rust te brengen in de relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd ligt een keiharde Brexit nog steeds op de loer, waarschuwen de organisaties. (Bron: ANP)
donderdag 15 november om 14:14
Jacob Rees-Mogg is momenteel de brief aan het schrijven waarin hij zijn vertrouwen in de partijleider opzegt, melden bronnen. De leden van de ERG zijn bijeengekomen om te bespreken of dit een goed idee is. Volgens deelnemers aan de vergadering is daar binnen de pro-Brexit-denktank geen overeenstemming over. Hamvraag is of de leden van de fractie van de Conservatieve Partij genoeg stemmen kunnen verzamelen om een uitdaging aan het adres van May kracht bij te zetten.
donderdag 15 november om 14:09
Een woordvoerder van de premier zegt dat Theresa May verwacht nog steeds op haar post te zitten wanneer het VK de EU verlaat. Ze zal elke bedreiging voor haar leiderschap bevechten. May bedankte via de woordvoerder de opgestapte leden van haar kabinet voor hun diensten. "Tegelijkertijd, wat hun kritiek ook mag zijn, is de premier ervan overtuigd dat de terugtrekkingsovereenkomst levert waar de inwoners van dit land in 2016 voor hebben gestemd."
donderdag 15 november om 14:05
Deze leden van Mays kabinet zijn donderdag opgestapt.

Volle ministers

 • Dominic Raab (Brexit)
 • Esther McVey (Werk en Pensioen)

Staatssecretarissen

 • Suella Braverman (Brexit)
 • Shailesh Vara (Noord-Ierland)

PPS'ers* 

 • Ranil Jayawardena (Justitie)
 • Anne-Marie Trevelyan (Onderwijs)

* PPS (parliamentary private secretary): een parlementariër, vaak nog onervaren, die een minister assisteert in zijn of haar contacten met het Lagerhuis. Een functie als PPS wordt gezien als de eerste stap naar een toekomstige ministerspost.
donderdag 15 november om 13:57
Een woordvoerder van de pro-Brexit-denktank European Research Group (ERG), die Conservatieve 'Brexiteers' adviseert, bevestigt dat Jacob Rees-Mogg zijn vertrouwen in premier May als partijleider gaat opzeggen. Dat zal, zoals in de Britse politiek gebruikelijk is, per brief gebeuren.
donderdag 15 november om 13:47
donderdag 15 november om 13:42
Er zijn inmiddels zes mensen die zijn opgestapt. Ranil Jayawardena, ook een 'ministerial aide', stapt op. "This is not taking back control". Er zijn nu vier ministers en twee aides vertrokken.
donderdag 15 november om 13:36
De premier van Schotland, Nicola Sturgeon, zegt tegen Sky News dat de Brexit de zaak voor Schotse onafhankelijkheid veel sterker heeft gemaakt. Ze twijfelt er niet aan dat de Schotten voor afscheiding van het VK zullen kiezen als hen dat weer wordt gevraagd.
donderdag 15 november om 13:35
"Waarom stemmen we niet gewoon nu?", vraagt Chris Bryant van Labour, met het oog op de tijddruk. May ziet niets in zijn plan.
donderdag 15 november om 13:27
Labour-lid Stella Creasy telt slechts zeven parlementariërs die de afgelopen twee uur hun steun hebben uitgesproken voor het terugtredingsakkoord. Ze vraagt zich af hoe May dit plan er door denkt te krijgen.
donderdag 15 november om 13:22
donderdag 15 november om 13:14
Deze sessie in het Lagerhuis kan nog even gaan duren. Voorzitter John Bercow zegt dat hij tot nu toe vijftig vragen heeft ontvangen die nog moeten worden gesteld. Hij drukt de parlementariërs op het hart hun vragen bondig te houden.
donderdag 15 november om 13:12
donderdag 15 november om 13:07
Ook David Lammy (Labour) benadrukt dat het Lagerhuis de overeenkomst niet zal aannemen. "Als het politieke proces kapot is, kunnen we niet anders dan de beslissing terugleggen bij het volk", stelt hij. 

May zegt dat de 'normale Britten' met wie zij praat juist willen dat de politici opschieten en de zaak regelen.
donderdag 15 november om 13:05
Dominic Raab beschuldigt de EU ervan het VK te hebben "gechanteerd", meldt BBC-correspondent Laura Kuenssberg na een gesprek met de opgestapte Brexit-minister.