Britse banken krijgen naar verluidt minder makkelijk toegang tot de Europese Unie. Dat staat volgens ingewijden in het ontwerp van de Brexit-deal die woensdag door het Britse kabinet werd goedgekeurd.

In de voorwaarden van de overeenkomst zou zijn opgenomen dat autoriteiten in Brussel de bevoegdheid krijgen om de toegang van Britse financiële instellingen tot de Europese markt te blokkeren. Dit gebeurt op het moment dat sprake is van een ongelijk speelveld.

Volgens kenners kan een dergelijke regeling een behoorlijke impact hebben op de Britse financiële instellingen. Alom werd al wel rekening gehouden met hogere drempels.

Het is overigens nog niet duidelijk of de Britse premier Theresa May uiteindelijk kan rekenen op voldoende parlementaire steun voor het akkoord. Britse media berichten dat ontevreden Brexiteers binnen de partij een interne opstand tegen haar leiderschap overwegen.

May maakte woensdagavond bekend dat haar kabinet zich achter het voorlopige Brexit-akkoord schaart. In het document staat dat het Verenigd Koninkrijk eenzijdig voor 1 juli 2020 uitstel van de transitieperiode kan aanvragen en dat een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland wordt voorkomen.

May: 'Brexit-overeenkomst in belang van hele land'
102
May: 'Brexit-overeenkomst in belang van hele land'