De Europese Unie heeft het Verenigd Koninkrijk aangeboden om langer in de douane-unie te blijven zodat er goede afspraken over de grenzen gemaakt kunnen worden voor na de Brexit.

Dat schrijven de Frankfurter Allgemeine Zeitung en The Financial Times dinsdagavond op basis van respectievelijk Duitse overheidspapieren en medewerkers van de EU.

Ook het Britse parlementslid Liam Fox heeft gezegd dat een verlenging van de douane-unie tot de mogelijkheden behoort. Fox denkt zelfs dat het noodzakelijk is om tot een goede Brexit-deal te komen. Volgens hem hoeft de extra overgangsperiode maar een aantal maanden te duren.

Michael Barnier, de Brexit-onderhandelaar namens de EU, zou dat de Britse premier Theresa May hebben aangeboden. Het zou betekenen dat de Britten toegang tot de interne markt blijven houden en dat het vrij verkeer van goederen nog langer blijft bestaan.

The Financial Times schrijft dat de afspraak met een jaar kan worden verlengd tot december 2021. Zoals het er nu voor staat, loopt de douane-unie in december 2020 af.

Deze week wordt nog geen akkoord verwacht

De verlenging geeft de Britse premier Theresa May langer de tijd een oplossing te vinden voor de kwestie rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Zowel de EU als het VK wil geen harde grens tussen beide landen, maar de onderhandelingen over grensafspraken verlopen stroef.

Barnier liet dinsdag al weten dat de onderhandelingen nog meer tijd nodig hebben. Daarmee leek hij te willen aangeven dat deze week nog geen akkoord verwacht kan worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!