Michel Barnier, de onderhandelaar namens de Europese Unie in de Brexit-besprekingen, zegt dat de EU en het Verenigd Koninkrijk de komende weken "rustig en serieus" zullen werken aan een terugtredingsakkoord.

EU-regeringsleiders komen woensdag en donderdag bijeen om te praten over de Brexit. Barnier lijkt met zijn uitspraken in te spelen op de verwachting dat er deze week nog geen akkoord bereikt zal worden, hoewel het eerder wel het "moment van de waarheid" werd genoemd.

"We hebben meer tijd nodig voor dit akkoord en om de noodzakelijke vooruitgang te boeken", zei Barnier dinsdag tegen journalisten in Luxemburg.

Het Verenigd Koninkrijk onderhandelt momenteel over het zogenoemde terugtredingsakkoord: de voorwaarden voor het vertrek van de Britten uit de EU.

Hierin wordt nog niet gesproken over hoe de toekomstige handelsrelatie eruit gaat zien. De overeenkomst is wel noodzakelijk om een transitieperiode veilig te stellen, zodat de Britten op 29 maart 2019 niet uit de EU stappen zonder enige handelsovereenkomst.

Grenskwestie is een groot obstakel

Een groot obstakel in de huidige onderhandelingen is de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De Europese Unie wil niet dat daar een harde grens komt. De regering van de Britse premier Theresa May heeft dat liever ook niet, maar zou het nog erger vinden als Noord-Ierland een aparte status binnen het VK zou krijgen.

Op die manier zou er volgens de Britten juist een harde grens tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk ontstaan.