Het scenario dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt zonder een akkoord over de scheiding en de toekomst is "waarschijnlijker dan ooit", schrijft EU-president Donald Tusk in zijn uitnodiging aan de EU-leiders voor een tweedaagse top in Brussel.

"De zaken zijn, zoals het er nu naar uitziet, ingewikkelder dan sommigen wellicht hadden verwacht. We moeten hoe dan ook hoopvol en vastbesloten blijven, want beide kanten zijn welwillend. Tegelijkertijd moeten we verantwoordelijkheid nemen en ons voorbereiden op een 'no deal-scenario', dat waarschijnlijker dan ooit is", aldus Tusk in zijn brief.

Woensdagavond komen de leiders van de 27 EU-lidstaten bijeen om te bespreken hoe het verder moet met de onderhandelingen met de Britten. Tusk heeft de Britse premier Theresa May, die bij deze discussie niet aanwezig mag zijn, gevraagd haar visie te geven.

Welke volgende stappen de EU zal zetten, bepalen de leiders op basis van advies van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier, die de 27 leiders op woensdag tijdens het werkdiner op de hoogte brengt van de laatste ontwikkelingen.

Ook zal de Europese Commissie een toelichting geven. De commissie is bezig met de juridische voorbereidingen voor het geval Londen en Brussel geen overeenkomst kunnen sluiten.

Akkoord volgt mogelijk in november

Tusk schrijft dat dit alles de EU niet mag wegleiden van alle inspanningen om de best mogelijke overeenkomst voor allen te bereiken. "Dat moet onze instelling zijn. Laten we niet opgeven", meent de EU-president.

Als de 27 EU-leiders deze week positief oordelen over de Brexit-onderhandelingen, roept Tusk alle 28 regeringsleiders half november naar Brussel om het akkoord op het hoogste niveau af te ronden.