Met de Brexit in aantocht is het belang van het Verenigd Koninkrijk (VK) als afzetmarkt voor de Nederlandse industrie aan het afnemen, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De uitvoer van producten van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk is in de eerste zeven maanden van dit jaar met zo'n 3 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hierdoor is het Britse aandeel in de totale exportstroom van producten van Nederlandse bodem teruggelopen tot 7,4 procent.

Onder meer op het gebied van brandstoffen en agrarische producten, zoals groenten, bloemen en vlees, is sprake van een daling van de exportwaarde, aldus het statistiekbureau.

In het tweede kwartaal van 2016 bereikte de export van Nederlandse goederen naar het Verenigd Koninkrijk nog een piek. Dat was onder meer te danken aan de levering van een booreiland aan de Britten. Toen steeg het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de export van Nederlandse makelij naar meer dan 9 procent.

Duitsland is het enige EU-land dat meer naar het Verenigd Koninkrijk exporteert dan Nederland. Nederland en Duitsland nemen samen met België zelfs de helft van de EU-export naar de Britten voor hun rekening.