De druk op de Britse premier Theresa May loopt verder op, nadat de EU haar plannen donderdag heeft verworpen. De Schotse premier Nicola Sturgeon vindt dat May moet stoppen met de pretentie dat haar Brexit-plan zal slagen en wil dat de naar de Brexit aftellende klok wordt stilgezet.

Sturgeon reageert op de uitspraken van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, van donderdag. Tusk stelde dat de plannen van May "niet zullen werken" voor de Europese Unie, en gaf de Britten nog een maand om met een nieuw plan te komen.

May wil geen vrij verkeer van personen met de Europese Unie. Wel wil ze nog vrij verkeer van goederen, iets waarvan de resterende Europese landen vinden dat het de interne markt zou ondermijnen.

Volgens Sturgeon is het nu tijd om een streep te zetten door de plannen van May. "Lidmaatschap van de douane-unie en de interne markt moeten op zijn minst weer op tafel komen", aldus Sturgeon.

Volgens Artikel 50, de EU-regel waarin een vertrek uit de EU wordt omschreven, moeten de Britten 29 maart 2019 uit de Europese Unie vertrekken. Sturgeon wil die 'Artikel 50-klok' stilzetten, om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op die dag de afgrond in duikt.

De Schotse premier is al vanaf het begin aan groot tegenstander van de Brexit. In Schotland stemde bovendien een meerderheid tegen de Brexit.

De waarde van het Britse pond ten opzichte van de euro is vrijdag met 0,5 procent gedaald. Eén Britse pond levert nu 1,12 euro op. De afgelopen weken steeg de koers van het pond juist tot het hoogste punt sinds juli.

Dit is het verschil tussen een harde en een zachte Brexit
80
Dit is het verschil tussen een harde en een zachte Brexit