De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk intensiveren de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de unie. 

''We zullen vanaf nu doorlopend onderhandelen'', zei Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de EU, na een ontmoeting met Dominic Raab, de Britse Brexit-minister.

De Brit zei er vertrouwen in te hebben dat Londen en Brussel in oktober een akkoord over de terugtrekking op 29 maart 2019 bereiken.  ''Dat kan als we die ambitie, zakelijkheid en energie aan beide kanten hebben.''

Het was het eerste gesprek op politiek niveau na de zomervakantie. Technische werkgroepen zijn vorige week weer begonnen maar nu willen Barnier en Raab elkaar ook vaker ontmoeten om openstaande kwesties sneller politiek af te handelen. De eerste afspraak staat al voor volgende week. ''De onderhandelingen naderen de laatste fase'', aldus Barnier.

Donderdag publiceert de Britse regering een technische nota over hoe particulieren en bedrijven zich moeten voorbereiden op een brexit zonder akkoord, mocht dat gebeuren.

Voor de grens tussen EU-land Ierland en het Britse Noord-Ierland, waar personen en goederen nu nog vrijelijk passeren, is nog altijd geen oplossing gevonden.