Nederland is een van de landen die het zwaarst zal worden getroffen door een zogenoemde harde Brexit, blijkt vrijdag uit een berekening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Als het Verenigd Koninkrijk zonder handelsafspraken de Europese Unie verlaat, het scenario van een harde Brexit, kan dat Nederland 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Uit de berekening van het IMF blijkt verder dat alleen Ierland harder geraakt zal worden. Voor dit land zou de daling op 4 procent neerkomen.

Het IMF onderzocht de gevolgen van een harde Brexit voor de 27 Europese lidstaten. Hieruit blijkt dat vooral open economieën die veel handelen met het Verenigd Koninkrijk, zoals Ierland, Nederland, Denemarken en België, relatief zwaarder getroffen zullen worden.

In totaal zou de EU een economisch verlies van 1,5 procent voor de kiezen krijgen. Dat komt neer op ruim 200 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk zal zelf ook een verlies van 4 procent moeten verwerken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!