Uit onderzoek blijkt dat Brexit-campagnegroep Vote Leave meerdere electorale regels heeft geschonden. Daarom is het onderzoek van de Kiescommissie overgedragen aan de politie. Vote Leave heeft ook een boete van 68.000 euro (61.000 pond) gekregen.

Vote Leave heeft samengewerkt met de campagnegroep BeLeave, zonder dit te melden. De groepen hebben samen het bedrijf Aggregate IQ ingezet om data van sociale media te gebruiken voor het beïnvloeden van kiezers. Daarvoor is 763.000 euro (675.000 pond) uitgegeven.

Die samenwerking is nooit gemeld aan de Kiescommissie, hoewel dat wel verplicht is. Ook is de uitgavelimiet door de twee campagnegroepen ruim overschreden.

Het onderzoek naar de leiders van de twee campagnegroepen, David Halsall en Darren Grimes, wordt ook overgedragen aan de politie. De twee worden verdacht van valse aangiften van campagne-uitgaven.

Valse beschuldiging

Een woordvoerder van Vote Leave stelt dat de beschuldigingen niet kloppen. "Wij hebben bewijzen aangeleverd waaruit blijkt dat er niets fout is gegaan tijdens de campagne", benadrukt de woordvoerder.

De woordvoerder denkt dat de aantijgingen politiek gemotiveerd zijn. "Wij denken dan ook dat uit het onderzoek zal blijken dat we niets fout hebben gedaan."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!