De Britse premier Theresa May heeft de critici binnen haar partij gewaarschuwd dat een boycot van haar Brexit-strategie de geplande uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op het spel kan zetten. 

"We moeten het doel voor ogen houden, anders lopen we het gevaar op het einde achter te blijven met helemaal geen Brexit", schrijft May in een gastbijdrage in de krant Mail on Sunday.

De premier zegt dat ze zich bewust is van de bedenkingen van verschillende partijleden over haar koers, maar dat ze tot nu toe nog geen praktische alternatieven heeft gehoord. Daarom is het volgens haar nodig om praktisch en pragmatisch te zijn en haar Brexit-strategie te steunen.

In haar gastbijdrage in de zondagskrant schrijft May dat ze een staalharde onderhandelingspositie inneemt in de gesprekken met Brussel. "Mijn plannen voor de Brexit zijn geen lange verlanglijst, waar de onderhandelaars naar eigen goeddunken uit kunnen kiezen. Het is een volledig plan met een reeks conclusies waarover niet kan worden onderhandeld."

Zachte Brexit

Bijna negen maanden voor de uitstap uit de Europese Unie op 29 maart 2019 beleeft de regering-May een diepe crisis. De Brexit-hardliners in haar partij verzetten zich tegen de nieuwe koers van de premier. Brexit-minister David Davis en de minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, stapten op vanwege de nieuwe strategie.

Donderdag presenteerde May haar plannen voor de Brexit in een document. Daarin staat onder meer dat vrij verkeer van personen gedeeltelijk mogelijk blijft. 

Ook stelde ze voor dat het Verenigd Koninkrijk een akkoord over standaarden voor voedsel en andere goederen sluit met de EU. Ook moet er een douane-overeenkomst komen waarin het Verenigd Koninkrijk zowel Britse als Europese tarieven gaat innen. Met haar plannen lijkt Theresa May vooral in te zetten op een zachte Brexit.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!