De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt de Britse regering dat ze niet op een handelsverdrag met de Verenigde Staten hoeft te rekenen als de plannen voor de Brexit doorgevoerd worden.

Trump deed zijn uitspraken in een interview met de Britse krant The Sun. De Amerikaanse president kwam donderdagmiddag in Groot-Brittannië aan voor een tweedaags werkbezoek.

De Britse premier Theresa May maakt zich hard voor een vrijhandelsverdrag met de VS om een terugloop in de handel met de EU te compenseren. Volgens Trump komen de Brexit-plannen er echter op neer dat zijn land in feite met de EU zou moeten onderhandelen, wat hij onwaarschijnlijk acht. "Want we hebben al genoeg problemen met de Europese Unie", aldus de president. "We pakken de Europese Unie aan."

Een woordvoerder van May meldt als reactie op het interview dat de premier ernaar uitkijkt "om te overleggen met de president". 

Donderdag kondigde May in een document haar plannen voor de Brexit aan. Ze lijkt in te zetten op een 'zachte Brexit'. Zo moet vrij verkeer van personen gedeeltelijk mogelijk blijven, wil ze een akkoord over standaarden voor voedsel en andere goederen sluiten en stelt ze een douane-overeenkomst voor waarin het VK zowel Britse als Europese tarieven gaat innen.

Boris Johnson

In het interview ging Trump ook in op het vertrek van Boris Johnson als minister van Buitenlandse Zaken. "Johnson is een geweldige vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk. Hij zou een goede premier zijn", aldus de president.

Trump uit verder kritiek op het Europese migratiebeleid. "Toestaan dat miljoenen en miljoenen mensen naar Europa komen is heel, heel verdrietig", zegt hij. "Jullie verliezen jullie cultuur."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!