
Philips overweegt vertrek uit Verenigd Koninkrijk bij harde Brexit
Van Houten noemt zo'n harde Brexit - waarbij de Europese Unie en de Britten geen goede afspraken maken over de toegang tot elkaars markten - een ''serieuze bedreiging voor het concurrentievermogen" van de Britse Philips-vestigingen.
Philips, dat zo'n vijftienhonderd werknemers in het Verenigd Koninkrijk heeft, is niet het eerste bedrijf dat om duidelijkheid over de aanstaande Brexit vraagt en waarschuwt voor de gevolgen van een vechtscheiding. Jaguar Land Rover, Airbus en BMW gingen Philips al voor.
Voor het Nederlandse elektronicaconcern is de harde Brexit een van de mogelijkheden waar rekening mee wordt gehouden. ''We moeten plannen maken voor het slechtste scenario", aldus Van Houten.
Export
Philips heeft in Engeland onder meer een fabriek waar babyverzorgingsproducten worden gemaakt. Als het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van een douane-unie met de Europese Unie, dan gaan de exportkosten van die producten flink omhoog.
Sinds de Britten in een referendum voor een Brexit hebben gekozen, heeft Philips bovendien al te kampen met een beweeglijke koers van het Britse pond.
Zelfs als Philips geen producten meer in het Verenigd Koninkrijk fabriceert, blijft het bedrijf actief op de Britse markt. Volgens Van Houten blijft Philips toegewijd aan de huidige en potentiële klanten in het land.