Het voorstel van de Britse regering om ook in 2021 nog in de douane-unie met de EU te blijven om vrij verkeer van goederen tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland in stand te houden, is afgewezen door EU-onderhandelaar Michel Barnier.

Dat zei Barnier na afloop van een week onderhandelen in Brussel. Hij wijst het af, omdat de Britten dan nog steeds "de lusten maar niet de lasten" van de EU zouden genieten na de Brexit.

Barnier wees erop dat de EU een permanente oplossing voor de grenskwestie eist. De EU wil de garantie dat in de toekomst "onder alle omstandigheden" goederen zonder controles van Ierland (EU) naar het Britse Noord-Ierland en omgekeerd kunnen.

Woensdag stelde Londen een compromisvoorstel voor door het hele Verenigd Koninkrijk nog "tijdelijk", tot en met december 2021, in de douane-unie te laten blijven als er nog geen oplossing voor de heikele kwestie gevonden is.

De Britse premier Theresa May heeft vrijdag naar aanleiding van de uitspraken van Barnier laten weten dat een grens met douanecontroles tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk voor de Britten compleet onacceptabel is. Dat standpunt zal nooit veranderen, aldus een woordvoerder van May.

Vredesakkoord

De voorheen zwaarbewaakte grens werd in 1998 opgeheven als onderdeel van het vredesakkoord dat een einde maakte aan de decennialange, vaak gewelddadige spanningen tussen de katholieken en protestanten op het eiland. De vrees bestaat dat die met het herinvoeren van een grens weer oplaaien.

De Britten vertrekken per 30 maart 2019 uit de unie. "Dat hebben ze zelf gewild en dat respecteren we", aldus Barnier. Hij wees erop dat de andere 27 EU-leiders in maart al welwillend hebben ingestemd met het Britse verzoek voor een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Daarna betaalt Groot-Brittannië ook niet meer mee aan de EU-begrotingen.

De Europese leiders komen eind juni bijeen voor de halfjaarlijkse top. May zal komende weken haar nieuwe Brexit-plannen presenteren.