De regering van de Britse premier Theresa May heeft een gevoelige nederlaag geleden in het Hogerhuis. Dat zogeheten House of Lords besloot dat het parlement het laatste woord heeft over de omstandigheden waaronder het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de Europese Unie.

De lords stemden met 335 tegen 244 stemmen voor een amendement dat het parlement meer bevoegdheden geeft.

Zo kunnen parlementariërs de regering straks terugsturen naar de onderhandelingstafel als ze niet tevreden zijn over het akkoord met Brussel. Ook kunnen ze verhinderen dat hun land zonder deal vertrekt uit de EU.

Martin Callanan, die de regering vertegenwoordigde, probeerde tevergeefs de lords op andere gedachten te brengen. ''Wat dit amendement doet is de Britse onderhandelingspositie verzwakken'', concludeerde de bewindsman. Hij wees erop dat het parlement de regering zou kunnen bevelen ''voor onbepaalde tijd in de EU te blijven''.

Het besluit kan nog worden teruggedraaid in het Lagerhuis. De conservatieve regering wordt daar formeel gesteund door een nipte meerderheid van de parlementariërs.

De regering had al beloofd het onderhandelingsresultaat over de Brexit voor te leggen aan het parlement, maar presenteerde dat als een keuze tussen instemmen met het akkoord of zonder deal vertrekken uit de EU. Het amendement gaat verder en dwingt de regering de instructies van het parlement te volgen als het akkoord over de Brexit wordt verworpen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!