De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben in een nieuw ontwerpverdrag akkoorden bereikt over een groot deel van de voorwaarden rond de Brexit. Dat heeft EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier maandag bekendgemaakt.

Barnier kondigde het ontwerpverdrag aan tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Britse minister voor Brexit David Davis. Het verdrag werd opgesteld na intensieve onderhandelingen in Brussel in het afgelopen weekeinde. Het wordt vrijdag voorgelegd aan de EU-leiders.

Volgens de EU-onderhandelaar zijn beide partijen het onder andere eens geworden over de rechten van EU-burgers in het VK en Britse burgers in de EU en de financiële afwikkeling van de Britse uittreding, die op 29 maart 2019 zal plaatsvinden.

De Britten blijven tot 1 januari 2021 deel uitmaken van de douane-unie en interne markt. In die periode kunnen EU-burgers zich vrij blijven vestigen in het Verenigd Koninkrijk. 

Ook is er een overgangsfase afgesproken, die zal eindigen op 31 december 2020. De bestaande handelsovereenkomsten blijven tot op dat moment van kracht. Tijdens de overgangsperiode blijven de Britten betrokken bij de besluitvorming over de Europese visquota maar hebben ze verder geen zeggenschap over nieuwe of aanpassingen in de EU-wetgeving.

Handelsverdragen

Volgens Davis mag het VK tijdens de overgangsperiode nieuwe (vrij)handelsdeals sluiten. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zegt dat ze daar hun handen vol aan krijgen. ''Ze stappen uit 750 internationale overeenkomsten die de EU heeft. Londen krijgt het druk om al die handelsrelaties te herstellen.''

Barnier noemt het akkoord over de tweede fase van de scheiding "een beslissende stap in de onderhandelingen over een ordelijk Brits vertrek". De volgende, volgens Barnier moeilijkste, stap is de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en Groot-Brittannië. 

Davis denkt dat ''een goede deal" dichterbij dan ooit is.

Grens

De grens tussen Noord-Ierland en Ierland blijft een heikel punt, zei Barnier. Het VK heeft de EU wel verzekerd dat de huidige 'zachte grens' tussen de twee landen van kracht blijft, totdat er een meer permanente oplossing wordt gevonden. 

Beide landen willen een 'harde grens' met grenscontroles voorkomen, maar hoe dat juridisch en praktisch moet gaan werken tussen een EU-land en een niet EU-land is de vraag.

Nederland

''Het is goed nieuws dat er op veel onderwerpen overeenstemming is'', reageerde minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. ''Daarmee neemt het risico af dat we te maken krijgen met een harde scheiding, wat voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven grote problemen zou opleveren. Het is zeker een stap de goede kant op, maar het is pas rond als er op alle onderwerpen overeenstemming is.''