Michel Barnier, de EU-onderhandelaar voor de Brexit, complimenteert Nederland met de voorbereidingen op de Britse uittreding. 

Nederland besloot vorige week om alvast nieuwe douanebeambten te werven om het goederenverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk te controleren. Ook worden extra dierenartsen aangetrokken voor controles en keuringen aan de grens.

''Nederland heeft vorige week belangrijke stappen gezet om zich voor te bereiden op de gevolgen van de Brexit, een zeer goed voorbeeld’’, liet Barnier weten na overleg in Brussel met minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Hoewel nog niet niet duidelijk is hoe de relaties er na de Brexit uit gaan zien, wil Nederland zich zo goed mogelijk voorbereiden. Voor de douane zijn 750 tot 930 medewerkers nodig. Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komen er tot 143 voltijdbanen bij.

Deze week vinden in Brussel weer onderhandelingen plaats. Dinsdag wordt vooral gepraat over de situatie bij de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland.