De Britse premier Theresa May stelt dat mensen uit de Europese Unie, die na het formele vertrek van haar land uit de unie naar Groot-Brittannië verhuizen, minder rechten zullen hebben.

Er moet een onderscheid zijn tussen de Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk wonen tijdens de unie en die na de Brexit gaan komen, zei May op bezoek in China.

"Iedereen die naar Groot-Brittannië komt vóór maart 2019, heeft dezelfde rechten zoals in december afgespoken (met Brussel, red.). Iedereen die na die periode komt, heeft dezelfde rechten als tijdens de implementatieperiode", aldus een woordvoerder van de premier.

"Tijdens de implementatieperiode introduceren we een registratieschema voor nieuwkomers." Hoe de rechten er van deze nieuwkomers uit gaan zien na de implementatieperiode, is volgens de premier een kwestie van onderhandelen. 

Uittreding

In de plannen van de Britse regering verlaat het land op vrijdag 29 maart 2019 om 11.00 uur (Britse tijd) de EU. Het idee van May dat burgers uit de EU dan meteen een andere positie krijgen, strookt niet met afspraken die in december met Brussel over een overgangsperiode zijn gemaakt.

Daarin wordt gesteld dat er een overgangsperiode komt om de Brexit 'een zachte landing' te geven. Die periode duurt tot uiterlijk eind 2020, maar in die periode blijven de regels van de Europese Unie van kracht.