De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de voorbereiding op de Brexit door diensten die toezicht houden op het grensverkeer, zoals de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De partijen vroegen woensdag tijdens een debat aan minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) of er al extra personeel wordt geworven en of er geld voor deze organisaties wordt vrijgemaakt.

In Frankrijk worden al extra mensen geworven voor de douane, zei Kees Verhoeven (D66). ''Is Nederland daar al mee bezig?"

Volgens Pieter Omtzigt van het CDA moeten nieuwe douaniers nu al worden opgeleid als al het grensverkeer met het Verenigd Koninkrijk straks moet worden gecontroleerd. Nederland importeerde in 2016 voor 21,7 miljard euro uit het Verenigd Koninkrijk.

Voorbereiding

Ook ondernemersorganisaties hebben zorgen over de voorbereiding van de douane op de Brexit. Zij wijzen er op dat de douane nauwelijks nog nieuwe mensen heeft aangenomen, aldus Roelof Bisschop (SGP). ''En over een jaar moeten ze er bij wijze van spreken al staan."

De Britten treden op 30 maart volgend jaar uit de Europese Unie. Er wordt momenteel nog wel onderhandeld over een overgangsperiode. In oktober moet er meer duidelijk zijn over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Zorgen

Zijlstra snapt de zorgen van de Kamer. Er wordt volgens hem ook al nieuw personeel voor de douane geworven, maar je wil niet in ''het wilde weg" mensen aannemen. Het is wachten op een 'impactanalyse' van Financiën die dit kwartaal nog moet komen.

Veel hangt af van de nieuwe relatie met de Britten, aldus de minister. Hij houdt rekening met een 'harde Brexit' waarbij de Britten uit de interne markt gaan en er geen douane-unie komt. Maar het blijft volgens Zijlstra ''buitengewoon lastig" een inschatting te maken hoe die relatie er precies gaat uitzien.

In Frankrijk worden al extra mensen geworven voor de douane, aldus Kees Verhoeven (D66)