Britse ondernemers zijn bezorgd over een scenario waarbij het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie verlaat zonder dat er een handelsakkoord is afgesloten.

De Britse ondernemersvereniging Confederation of British Industry heeft daarom gepleit voor een allesomvattende douane-overeenkomst die voorziet in een tariefvrije handel in goederen na de Brexit. 

Onderdeel zijn van een douane-unie met de EU is volgens de ondernemersorganisatie waardevoller dan het sluiten van handelsovereenkomsten met welk land dan ook.

Farmaceutische industrie

Niet alleen de Britse ondernemers doen deze oproep. Ook de farmaceutische industrie pleit voor toegang tot de vrijhandelszone.

"Elke wijziging van de bestaande douaneregels zal chaos aan de grens creëren met schadelijke vertragingen tot gevolg", zo klinkt stellen de organisaties in die branche. Zij concluderen bovendien dat "patiënten uiteindelijk de dupe zijn".

Volledig vertrek

De Britse premier Theresa May mikt nog altijd op een volledig vertrek uit de EU. Daarmee zou ze haar handen vrij hebben om nieuwe handelsakkoorden te sluiten met landen als de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Volgens Brexit-voorstanders binnen haar partij wint het Verenigd Koninkrijk aan kracht door uit de EU te stappen.

Of en hoe de Britse regering in de toekomst samen zal werken met de Europese Unie, moet blijken uit de volgende ronde van Brexit-gesprekken tussen de EU en het VK.