Europese vissersgemeenschappen hebben een gezamenlijke verklaring opgesteld waarin zij de Europese Commissie oproepen hun belangen te waarborgen bij de Brexit-onderhandelingen. Namens Nederland zetten veertien gemeenten die sterk leunen op de visserij hun handtekening.

In de verklaring van Santiago de Compostela staat dat de visserij een van de weinige sectoren is met een echt gemeenschappelijke bron: de zee. Het is dan ook van cruciaal belang dat Europese vissers toegang blijven houden tot Britse wateren en andersom. De ondertekenaars vragen de Europese Commissie daar een prioriteit van te maken.

Tijdens de bijeenkomst in Santiago waren behalve Nederland nog zeven andere landen vertegenwoordigd: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Spanje en Zweden. Zij zeggen in de verklaring dat ze al eeuwen nauw samenwerken met Britse vissers.

Het Britse vertrek zorgt voor veel onzekerheid in gemeenschappen die afhankelijk zijn van de visserij. Het gaat vaak om gebieden die toch al veel sociaal-economische moeilijkheden hebben, staat in het statement.

De Nederlandse gemeenten die tekenden waren Sluis, Harlingen, Vlissingen, Middelburg, Goeree Overflakkee, Den Haag, Katwijk, Velsen, Den Helder, Hollands Kroon, Schouwen-Duiveland, Texel, De Marne en Urk. Ook verschillende brancheorganisaties en de provincies Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Groningen spraken mee in de Spaanse stad.