'EU bereid tot snelle gesprekken over vrijhandel met Britten'

De Europese Unie zou bereid snel om op korte termijn gesprekken met het Verenigd Koninkrijk aan te gaan over vrijhandel. Maar dan moet het land wel de bestaande Brexit-voorwaarden herzien. 

Dat staat volgens ingewijden in een concept-verklaring die de EU volgende week, als de huidige ronde onderhandelingsgesprekken stopt, uit zal brengen. 

De volgende gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU over de uittreding van het VK zijn pas in december. Als deze bijeenkomst de gewenste vooruitgang oplevert, wil de EU intern beginnen met de voorbereidingen voor de uittreding en over toekomstige akkoorden met de Britten. 

Eerder op de dag stelde de EU-onderhandelaar Michel Barnier nog dat de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk deze week niet echt opschoten.

Wel hebben de Britten op sommige punten opheldering gegeven, zo stelde hij. 

Impasse

Vooral de financiële afrekening blijkt een struikelblok. De Britten hebben nog altijd niet bevestigd welke betalingen aan de EU ze bereid zijn te doen, als ze de EU verlaten. Barnier nam zelfs het woord "impasse" in de mond. 

Over de rechten van burgers en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn de partijen wel iets dichter tot elkaar gekomen. "Maar er is nog meer werk te doen", zei Barnier. 

Lees meer over:
Tip de redactie