De grote Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) wil een nieuw onderdeel in Amsterdam opzetten, zodat het financiële concern klanten in de Europese Unie kan blijven bedienen na de Brexit.

Daarvoor heeft het Japanse bedrijf een licentieaanvraag ingediend. Britse media hebben afgelopen zomer op basis van bronnen al gemeld dat MUFG voor Amsterdam zou kiezen. 

In eerste instantie zouden enkele tientallen werknemers van de Japanse grootbank overkomen naar Amsterdam vanuit Londen. Er werken momenteel ongeveer 2.100 werknemers voor MUFG in Londen.

Amsterdam

MUFG wijkt met zijn keuze voor Amsterdam af van andere Japanse financiële instellingen. Grote bedrijven zoals Mizuho Financial, Sumitomo Mitsui Financial, Nomura en Daiwa Securities hebben voor Frankfurt gekozen als nieuwe basis na de Brexit.

Ook andere financiële bedrijven zien Amsterdam als geschikte uitvalsbasis voor de Europese handelsactiviteiten. Zo wil Royal Bank of Scotland (RBS) ook naar Amsterdam komen na de Brexit, net als een aantal Amerikaanse handelshuizen.

Parijs

Naar verluidt wil MUFG ook nog een vestiging opzetten in Parijs. Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU verliezen financiële instellingen in Londen bepaalde rechten om te mogen handelen in het EU-gebied.

Door een kantoor in een EU-land te vestigen, kan dit probleem worden omzeild. MUFG heeft al wel een licentie voor commercieel bankieren in Nederland.