Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft na de uittreding uit de EU een overgangsperiode nodig om de Brexit in goede banen te kunnen leiden. Die kan echter niet worden gebruikt om de uittreding ongedaan te maken. Dat hebben twee Britse ministers zondag geschreven in een opiniestuk in de krant Sunday Telegraph.

Minister van Financiën Philip Hammond en minister van Handel Liam Fox produceerden het artikel gezamenlijk. "Wij geloven dat een overgangsperiode met een tijdslimiet belangrijk is om ons nationale belang te bevorderen en ondernemingen meer zekerheid te geven - maar die kan niet voor onbepaalde tijd zijn; het mag geen achterdeur zijn om toch in de EU te blijven", schreven zij.

De overgangsperiode moet Britse bedrijven het vertrouwen geven dat hen geen "afgrond" te wachten staat als het VK over twintig maanden uit de EU stapt. De ministers lichten niet toe hoe lang die periode moet duren of wat die precies inhoudt.

Ze benadrukken dat het VK na de Brexit in 2019 de interne Europese markt en de douane-unie volledig zal verlaten.

"Wanneer de overgangsperiode voorbij is, willen we een permanente overeenkomst tussen het VK en de Eu, gebaseerd op verdragen, die een zo nauw mogelijke relatie met de Europese Unie steunt, en waarbij de nauwe banden op het gebied van veiligheid, handel en zakendoen behouden blijven", aldus Hammond en Fox. 

Hard en zacht

Het opiniestuk wordt gezien als een signaal dat er overeenstemming is bereikt tussen twee facties in het kabinet van premier Theresa May. Hammond staat bekend als pro-Europees en wil een 'zachte' uittreding om Britse zakenbelangen niet te beschadigen, terwijl Fox een uitgesproken voorstander van een 'harde' Brexit was.