Vooral Nederlandse ondernemingen in de agrarische sector, de voedselbranche en de industrie kunnen de gevolgen van een Brexit gaan voelen.

Sectoreconomen van ABN Amro schrijven in een woensdag gepubliceerd rapport dat vooral deze bedrijfstakken gevoelig zijn voor de impact van een Brits vertrek uit de Europese Unie.

Die risico's voor bijvoorbeeld bloemenproducenten ontstaan vooral door valutaschommelingen. De branche is erg gevoelig voor prijswisselingen en bij een lagere koers van het pond worden de bloemen duurder in het Verenigd Koninkrijk en neemt de vraag af.

Daar tegenover staat wel dat de Nederlandse bloemensector goede kwaliteit levert en ook verreweg de belangrijkste leverancier van bloemen is voor het VK. Jaarlijks wordt er 2 miljard euro aan bloemen uitgegeven. Ongeveer 90 procent van de bloemen komt uit het buitenland.

Verder zijn makers van vleesproducten en de drankindustrie erg afhankelijk van vraag uit het VK. Als er handelsbarrières worden ingesteld zullen deze ondernemingen worden geraakt, maar tegelijk zijn er hierdoor ook kansen voor deze bedrijven.

De export van Britse voedingsproducenten naar de Europese Unie, van jaarlijks 19 miljard pond, zal ook geraakt door deze barrières. Nederlandse ondernemingen kunnen deze positie overnemen.