Luchtvaartmaatschappij easyJet treft voorbereidingen voor als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder goede afspraken over het onderlinge vliegverkeer.

De Britse prijsvechter tuigt een nieuw bedrijf op waarmee in dat geval vluchten binnen Europa uitgevoerd kunnen blijven worden.

Het hoofdkantoor van easyJet Europe zal in Wenen gevestigd worden. Alle vliegtuigen en alle werknemers van easyJet in de landen die na de Brexit de EU vormen, komen onder dat nieuwe bedrijf te vallen. Binnenkort hoopt easyJet de Oostenrijkse vliegvergunning te verkrijgen die daarvoor nodig is.

Banen

De oprichting van easyJet Europe levert een aantal nieuwe banen op in Oostenrijk, maar dat gaat niet ten koste van de werkgelegenheid in het Verenigd Koninkrijk. 

Het bedrijf heeft ongeveer zesduizend werknemers in eigen land en bijna vijfduizend in de rest van de EU en Zwitserland samen. Reizigers merken volgens easyJet niets van de ingreep.

EasyJet benadrukt dat het geen gevolgen heeft voor de routes. De toestellen houden hun huidige thuishavens, waarvan Schiphol er een is.

Belangen

Het bedrijf blijft wel aandringen op een goede regeling voor de Brexit, waarin ook rekening wordt gehouden met de belangen van luchtvaartmaatschappijen.

Op zijn minst moet het mogelijk blijven vluchten aan te bieden tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa, aldus het concern.